Rusland onderzoekt Amerikaanse maanlandingen
Het lijkt een halve eeuw te laat te komen, maar Rusland wil een onderzoek instellen naar de Amerikaanse maanlandingen. De Russische krant Izvestia meldt dat het onderzoek moet onthullen waarom opnames en een steen van de eerste maanlanding in 1969 zijn verdwenen.
Delen per e-mail
Vladimir Markin, woordvoerder van de onderzoekscommissie van de Russische regering, benadrukt dat de Russische autoriteiten de landingen niet in twijfel trekken. De Russen zijn naar eigen zeggen enkel benieuwd waar bepaalde artefacten die "deel uitmaken van de nalatenschap van de mensheid".
Nalatenschap van mensheid
"We gaan niet beweren dat ze niet naar de maan zijn gevlogen en er dan maar een film van hebben gemaakt", schrijft hij in een opiniestuk in de krant. Maar al die wetenschappelijke - of misschien culturele - artefacten maken deel uit van de nalatenschap van de mensheid. Dat ze spoorloos zijn verdwenen, is een gedeeld verlies. Een onderzoek moet uitvissen wat ermee gebeurd is".
Volgens Reuters heeft NASA toegegeven dat ze de originele opname van de maanlanding heeft gewist om geld te besparen, maar dat ze met andere opnames later een betere kwaliteit hebben kunnen leveren. Volgens Markin kan het Russische onderzoek nieuwe informatie aan het licht brengen over de verschillende maanmissies.
FIFA-onderzoek
In zijn opiniestuk legt Markin een vreemd verband tussen de maanlandingen en de voetbalbond FIFA. Volgens Markin hebben de Verenigde Staten een grens overschreden door hun onderzoek naar negen FIFA-kopstukken. "De Amerikaanse aanklagers hebben zichzelf opgeworpen als de opperste scheidsrechters van het internationale voetbal", foetert Markin.
Op 2 juni nam FIFA-voorzitter Sepp Blatter ontslag naar aanleiding van een onderzoek naar wijdverspreide corruptie binnen de organisatie. Volgens Markin verwarren de Amerikaanse onderzoekers politieke onderhandelingen met corruptie. Hij verwijst daarbij naar speculaties als zou de voormalige Duitse kanselier Gerhard Schroeder wapenleveringen aan Saoedi-Arabië goedkeurde om Duitsland de Wereldbeker van 2006 te laten winnen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
FOTOSPECIAL. De 25 opvallendste beelden van vier jaar president Trump
Om zes uur vanavond Belgische tijd zit het er op voor Donald Trump. Dan komt er een einde aan het buitengewoonste Amerikaanse presidentschap dat wie nu leeft ooit heeft gekend. We blikken nog even terug en zetten de 25 opvallendste beelden van vier jaar Trump op een rij. -
Intel mag niet langer processors leveren aan Huawei
-
Paniek om brand in omgeving Capitool: gebouw tijdelijk in lockdown
Het Capitool in de VS, dat op woensdag 6 januari nog bestormd werd door een meute Trump-aanhangers, ging vandaag opnieuw even in lockdown. De politie van het Capitool stuurde een veiligheidswaarschuwing naar iedereen in het gebouw. Uiteindelijk bleek het om vals alarm te gaan. -
-
UPDATE Twaalf leden National Guard geweerd van inauguratie Biden
Twaalf leden van de National Guard van de Verenigde Staten mogen woensdag niet optreden als bewaker bij de inauguratie van Joe Biden in Washington D.C. Dat heeft de woordvoerder van het Pentagon, Jonathan Hoffman, bekendgemaakt. Twee van hen zijn geweerd wegens “ongepaste boodschappen” op het internet. De anderen worden geweerd om andere reden, zo klonk het. Bij enkelen zou vastgesteld zijn dat ze banden hebben met rechtsradicale militanten. -
Rachel Levine wordt eerste transvrouw in Amerikaanse regering
De toekomstige Amerikaanse president Joe Biden draagt Rachel Levine voor als viceminister van Volksgezondheid. Dat maakte hij vanmiddag in een persmededeling bekend. Levine zal daarmee, indien ze bevestigd wordt door de Senaat, de allereerste transpersoon in de Amerikaanse regering zijn. -
Bad of douche? Dit zijn de voor- en nadelen
-
Mark Rutte: "Wel direct verantwoordelijk voor toeslagendrama”
De Nederlandse minister-president Mark Rutte voelt zich "uiteraard altijd direct verantwoordelijk" voor alles wat er onder zijn bewind gebeurt, dus ook voor de toeslagenaffaire waar zijn derde kabinet vorige week over viel. "Daar zal ik nooit voor weglopen", zegt hij.