Rusland keurt vrijdag annexatie van bezette Oekraïense gebieden goed, Zelensky roept veiligheidsraad bijeen
De door Rusland benoemde leiders van de bezette Oekraïense regio’s Loehansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja zijn in Moskou gearriveerd. Volgens een officier van Cherson staat er een ontmoeting tussen de leiders en de Russische president Vladimir Poetin gepland. Details over die ontmoeting zijn niet bekend. Het Kremlin heeft ondertussen bevestigd dat Poetin de annexatie van de bezette gebieden vrijdag zal aankondigen.
“Een volgende fase in de oorlog” , zegt Ruslandexperte Carolien van Nunen bij HLN LIVE
De leider van de separatisten in Loehansk, Leonid Pasetsjnik, liet eerder vandaag aan het Russische staatspersbureau ‘TASS’ weten dat hij in Moskou is aangekomen. De autoriteiten in de bezette regio’s deden woensdag een verzoek tot toetreding bij de Russische Federatie. Ze vroegen Poetin officieel om hun gebieden in te lijven, nadat een overweldigende meerderheid van de inwoners daarvoor zou hebben gestemd.
Volgens de officiële uitslagen van de referenda heeft 98 procent van de stemmers in Loehansk voor toetreding gekozen. In Cherson stemde 87 procent voor en in Zaporizja ruim 93 procent. In Donetsk lag de uitslag het hoogst met ruim 99 procent.
Oekraïne en westerse bondgenoten hebben de referenda meermaals gekenmerkt als schijnvertoningen waarvan de uitslag voordien al vaststond. Ook de Verenigde Naties bestempelden de haastig georganiseerde stemming – soms onder bedreiging van vuurwapens – als illegaal.
Spoedzitting
De Oekraïense president Volodimir Zelenski roept de nationale veiligheidsraad van zijn land in een spoedzitting bijeen op vrijdag, met het oog op de geplande annexatie van door Rusland bezette gebieden in het oosten en zuiden van Oekraïne. Dat heeft presidentieel woordvoerder Serhi Nykyforov donderdag aangekondigd.
Het programma en andere details worden later meegedeeld. Zelenski zit het orgaan voor. Andere leden zijn het hoofd van het leger en de geheime diensten, de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken en andere regeringsleden.
Herbekijk: Onze reporter in Donetsk over de referenda
Verdragen worden vrijdag ondertekend
Het Kremlin heeft bevestigd dat Rusland de verdragen over de aansluiting van de bezette gebieden vrijdag zal ondertekenen. Dat zal gebeuren om 15 uur Russische tijd (14 uur Belgische tijd), zo bericht ‘TASS’. Poetin zal dan ook een “uitvoerige toespraak” geven in de Doema, het Russische parlement. Dat meldt de woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov.
De ondertekening gebeurt nog voor het Russische parlement begin volgende week over de annexatie van de gebieden zal stemmen. Bovendien staat een grote bijeenkomst gepland in het centrum van Moskou. Die moet naar verluidt de grote steun van de Russen voor het beleid van Poetin aantonen. Zo staat er op het Rode Plein een podium en is een concert gepland ‘s avonds.
Rusland veroverde de gebieden in het oosten en zuiden kort na de start van de invasie in februari. Intussen voeren de Oekraïense strijdkrachten daar een tegenoffensief, waarbij ze op enkele weken tijd ook grondgebied heroverden waar de Russen maanden om hadden gevochten. De Oekraïense troepen zijn zo de strategische stad Lyman in Donetsk genaderd. Er wordt hevig gevochten in alle gebieden die Rusland claimt.
De schijnreferenda doen denken aan de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim in 2014. Dat gebeurde eveneens na een volksraadpleging, die internationaal niet wordt erkend. Samen de Krim heeft Rusland momenteel ongeveer 20 procent van het Oekraïense grondgebied onder controle.
Bekijk ook: “Meer referenda in Oekraïne” na pro-Russische ‘overwinning’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Independer
Skivakantie: hier zijn winterbanden (en sneeuwkettingen) verplicht
Heel wat Belgen gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar ben je in orde met je winterbanden in de landen waar ze verplicht zijn? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Independer.be geeft een handig overzicht. -
PREMIUM5
Extreem moeilijk om neer te halen: waarom ook Amerika steeds vaker spionageballonnen gebruikt
Het lijkt iets uit een ver verleden: een ballon oplaten om de vijand in de gaten te houden. En toch geven de Verenigde Staten er alleen dit jaar al 25 miljoen euro aan uit. In tegenstelling tot wat je zou denken, zijn ze verschrikkelijk moeilijk neer te halen. -
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
-
Land met zeven keer meer gevangenen dan België pakt uit met immense nieuwe gevangenis
El Salvador is kleiner dan België, maar telt zeker zeven keer meer gevangenen dan ons land. Het kleine land in Centraal-Amerika heeft een nieuwe massagevangenis geopend. Dat is geen overbodige luxe als je kijkt naar de manier waarop de overheid het bendegeweld aanpakt. Er is plaats voor maar liefst 40.000 gedetineerden in de nieuwe gevangenis. En ze zullen er zeker geen luxe moeten verwachten. Er is geen enkele ruimte voorzien om te ontspannen en dergelijke. Daar komt natuurlijk heel wat kritiek op. -
6
Beslissen robots binnenkort over jouw vonnis? Opschudding nadat Colombiaanse rechter ChatGPT gebruikt bij uitspraak
Een rechter in Colombia kwam onder vuur te liggen nadat hij de uitspraak in een rechtszaak liet schrijven door de schrijfrobot ChatGPT. Het programma, dat gebaseerd is op kunstmatige intelligentie, werd gebruikt om te bepalen of de ziekteverzekering alle kosten moest vergoeden voor een kind met autisme. -
5
Duitse overheid laat nu ook export oudere Leopard 1-tanks naar Oekraïne toe
De Duitse regering zet het licht op groen voor de uitvoer van oudere Leopard 1-tanks naar Oekraïne. Dat heeft regeringswoordvoerder Steffen Hebestreit in Berlijn bevestigd, zonder verdere details te geven. -
Ook Frankrijk onderzoekt langere levensduur kernreactoren
Frankrijk gaat de mogelijkheid onderzoeken om de levensduur van kernreactoren te verlengen tot zestig jaar en langer als de veiligheidsregels dit toelaten. De goedkeuring kwam tijdens de eerste van een reeks vergaderingen over nucleair beleid onder voorzitterschap van president Emmanuel Macron.