Sergei Surovikin, de nieuwe bevelhebber, en de Russische president Vladimir Poetin
Volledig scherm
Sergei Surovikin, de nieuwe bevelhebber, en de Russische president Vladimir Poetin © AP

Rusland benoemt nieuwe generaal om Oekraïne-offensief te leiden: “Een controversieel figuur, zelfs naar Russische maatstaven”

Het Russische leger heeft zaterdag aangekondigd dat een nieuwe bevelhebber aan het hoofd komt van de zogenaamde "speciale militaire operatie" in Oekraïne. De voorbije dagen en weken leden de Russische strijdkrachten een reeks grote tegenslagen op het terrein. Vanuit de top van het regime kwam er steeds meer ontevredenheid naar buiten over het verloop van de oorlog. Het is eerder zeldzaam dat Moskou zo'n beslissing publiek maakt.

 1. KIJK. “3, 2, 1... Badaboem!” Na drones demonstreren Oekraïners nu ook zelfgemaakte kamikazevoertuigen tegen de Russen

  KIJK. “3, 2, 1... Badaboem!” Na drones demonstre­ren Oekraïners nu ook zelfgemaak­te kamikaze­voer­tui­gen tegen de Russen

  In Bachmoet gebruiken Oekraïense troepen al een tijdje kamikazedrones in de oorlog tegen de Russen. Op beelden uit een documentaire is te zien hoe ze nu ook zelfgemaakte kamikazevoertuigen gebruiken. Het voertuig is vanop afstand bestuurbaar en is volgeladen met explosieven. “Hier zit nog 12 kilogram TNT in”, hoor je een Oekraïense strijder zeggen in de video. Terwijl het voertuig naar zijn doelwit rijdt, zijn er verschillende schoten te horen. Niet veel later is vanop een afstand te zien hoe de Oekraïners succesvol in hun doel slagen.
 2. 100 dagen oorlog: Poetins “speciale militaire operatie” blijkt allesvernietigende oorlog
  Play
  PREMIUM

  100 dagen oorlog: Poetins “speciale militaire operatie” blijkt allesver­nie­ti­gen­de oorlog

  Toen Vladimir Poetin — na maanden van militaire manoeuvres en legeroefeningen langs de Oekraïense grens — op 24 februari zijn “speciale militaire operatie” aankondigde, schrok de wereld wakker. Poetin ging zijn buurland “demilitariseren” en “bevrijden van nazi’s”. Gezien de enorme Russische overmacht aan tanks en vliegtuigen schatten de meeste experts de kansen van Kiev laag in.