Verkopers aan de luchthaven van Kaboel
Volledig scherm
Verkopers aan de luchthaven van Kaboel © Via REUTERS

Ruim half miljoen ontheemden sinds begin dit jaar in Afghanistan

In Afghanistan is het aantal mensen dat in eigen land op de vlucht is, sterk gestegen. Tussen begin dit jaar en begin augustus zijn meer dan 550.000 mensen voor gevechten weggevlucht uit hun steden en dorpen, zo blijkt uit gegevens van OCHA, het agentschap van de Verenigde Naties voor de coördinatie van de humanitaire hulp. In dezelfde periode van vorig jaar waren er ongeveer 165.000 ontheemden.

2 reacties

 • Denis Stock

  2 maanden geleden
  Geef die mens Lebensraum. Geef ze een kans in de EU, men moet nu al kijken en plannen voor opvang van honderd duizenden gezinnen, niet wachten tot de winter er is.
 • Marianne Van den Lemmer

  2 maanden geleden
  Als de mannen van een land niet willen vechten om hun land te verdedigen, dan is er niks aan te doen. Ook niets wat wij zouden moeten doen in hun plaats.
 1. Bijzondere redding: vijf sikh mannen knopen tulbanden aan elkaar om wandelaars uit woeste rivier te redden
  1

  Bijzondere redding: vijf sikh mannen knopen tulbanden aan elkaar om wandelaars uit woeste rivier te redden

  Een groep sikhs in Canada heeft twee wandelaars op een inventieve manier kunnen redden. Zo gebruikten de mannen hun tulbanden als touwen om de hulpeloze wandelaars uit de woeste rivier te helpen. “Het sikhisme (een gods­dienst met in­vloe­den uit zo­wel het hin­doeïs­me als de is­lam), leert ons om mensen te helpen op elk mogelijke manier... zelfs met onze tulband”, aldus een van de sihks.
 2. Gelekte documenten onthullen hoe landen proberen om VN-klimaatrapport af te zwakken
  63

  Gelekte documenten onthullen hoe landen proberen om VN-klimaatrap­port af te zwakken

  Enkele dagen voor de wereldklimaattop in het Schotse Glasgow zijn tienduizenden aanbevelingen gelekt waarin enkele landen en organisaties een klimaatrapport van de VN proberen af te zwakken. Zo trachten ze de noodzaak om snel af te stappen van fossiele brandstoffen terzijde te schuiven. Maar ook kernenergie, vleesconsumptie en financiële steun voor ontwikkelingslanden zouden gevoelige punten zijn. De experts zeggen dat ze zich niet zullen laten beïnvloeden voor hun rapport.
 3. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.