Ruim 500 inwoners van Noors dorp geëvacueerd na grote aardverschuiving
De autoriteiten in Noorwegen hebben ruim vijfhonderd mensen geëvacueerd vanwege een aardverschuiving in het zuiden van het land. Die trof een woonwijk in de plaats Ask in de gemeente Gjerdrum, zo’n 40 kilometer ten noordoosten van hoofdstad Oslo. Zeker tien mensen raakten gewond, van wie één ernstig, meldt de politie. Minstens elf mensen zijn nog vermist.
Delen per e-mail
De politie kreeg een oproep voor de aardverschuiving omstreeks 4 uur. In het getroffen gebied bevinden zich veel woningen, meerdere huizen zijn vernield. Er kwam onmiddellijk een grootschalige hulpoperatie op gang.
De aardverschuiving had een grootte van 700 bij 300 meter. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe die is ontstaan. Het zou gerelateerd kunnen zijn aan het lokale bodemtype die onstabiel werd door een waterrijke structuur. Er viel de laatste tijd veel regen.
Zeker elf mensen worden nog vermist. De zoektocht gaat de hele nacht door, omdat niet kan worden uitgesloten dat er mensen bedolven zijn geraakt. De vermisten zijn mensen uit de buurt, volwassenen en kinderen, die de politie nog niet heeft kunnen bereiken. “Het gaat om mensen die een adres en residentie hebben in de rode zone”, zegt Roger Pettersen, het hoofd van de politieoperatie. “Het kan gaan om personen die op bezoek zijn bij anderen, in de bergen. Het kan gaan om mensen die geëvacueerd zijn. Maar er kunnen zich ook nog altijd personen bevinden in de zone van de aardverschuiving.”
Helikopters
De reddingsactie is moeilijk, omdat de ondergrond onstabiel is. Tot nu kon de operatie enkel met helikopers verlopen.
“De situatie vormt een uitdaging. Het is donker en het weer is slecht.” Alle beschikbare middelen worden evenwel ingezet, ook helikopters. De geëvacueerden worden naar een nabijgelegen hotel gebracht. Ze worden daar geregistreerd en krijgen er hulp.
“Het is een ramp”, zei premier Erna Solberg na haar bezoek aan de getroffen plek in gezelschap van minister van Justitie Monica Maeland. “Er kunnen personen vastzitten in het puin, maar we kunnen er niet zeker van zijn omdat het een vakantieperiode is en mensen ook ergens anders kunnen zijn.”
Instortingsgevaar
De politie heeft bewoners opgeroepen de geëvacueerde zone niet te betreden vanwege de gevaarlijke situatie. Het gevaar bestaat dat er meer huizen instorten, zegt de regiomanager van het Noorse bureau voor watervoorraad en energievoorziening NVE. Het is volgens hem de grootste aardverschuiving in de recente geschiedenis van Noorwegen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Michel hoopt op "hernieuwing van alliantie met VS" onder Biden
Met Joe Biden als Amerikaans president rekent de Europese Unie op een "hernieuwing van de alliantie" met de Verenigde Staten. Dat heeft Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, zondag gezegd in het Nederlandse debatprogramma "Buitenhof". -
Sparen Starten met beleggen: zo vindt u goede beleggingsfondsen
Steeds meer beleggers stoppen een deel van hun spaarcenten in beleggingsfondsen. Maar wat als u (nog) niets van de beurs kent? Hoe vindt u de weg naar het juiste beleggingsfonds? Spaargids.be legt uit hoe u veilig kan starten. -
PREMIUM
Kurkdroge zomers doen tientallen woningen op kleigrond scheuren in regio Kortrijk: “Beetje bij beetje zakt ons huis weg”
Langzaam zakken ze weg. De keukens en woonkamers van tientallen gezinnen in en rond Kortrijk. Vloeren scheuren, vensterbanken schuiven op, her en der moeten zelfs plafonds gestut. Alle huizen zijn 30, 40 jaar geleden gebouwd op klei- en leemlagen - toen er nog geen sprake was van kurkdroge zomers die voor problemen zorgen. -
-
Jobs Wat als je niet op pensioen wil gaan? Dit zijn de regels voor werken na 65
Het pensioen van tv-icoon Martine Tanghe gaf een nieuwe impuls aan het debat over werken na 65. Wil je blijven werken hoewel je op pensioenleeftijd bent? Of ben je al met pensioen, maar wil je toch iets bijverdienen? Jobat.be bekeek de regels. -
Aardverschuiving in noorden van Noorwegen sleurt huizen de zee in: “Heb gerend voor mijn leven”
Angstige momenten in de Noorse plaats Alta, waar een aardverschuiving acht huizen heeft verwoest. Op beelden, gemaakt door een buurtbewoner, is te zien hoe de huizen in een mum van tijd in de zee verdwijnen. “Eerst hoorde ik een knal, daarna moest ik rennen voor mijn leven.” -
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Strenge Franse avondklok om 18 uur ingegaan
In de strijd tegen het coronavirus is in Frankrijk om klokslag 18 uur de verstrengde avondklok ingegaan. De komende twee weken moeten de inwoners steeds tussen 18 uur en 6 uur binnenblijven. Alleen wie van of naar zijn werk gaat mag de straat op, maar ook ouders die hun kinderen brengen of halen van school en kinderdagverblijf.