Ruim 24 winkels tekenen charter Bangladesh, Wal-Mart niet
UpdateMinstens 24 winkelketens, waaronder H&M en Inditex (Zara), hebben het charter voor meer veiligheid in de textielfabrieken in Bangladesh ondertekend. De topman van H&M pleitte zelfs voor hogere minimumlonen in het land. Opmerkelijk: het Amerikaanse Wal-Mart, meteen ook de grootste winkelketen ter wereld, ondertekende het charter niet. De keten wil naar eigen zeggen op eigen houtje veiligheidsinspecties uitvoeren in zijn fabrieken in Bangladesh.
Delen per e-mail
Het veiligheidscharter kwam er na de ineenstorting eind april van het negen verdiepingen tellende Rana Plaza-gebouw, waar kledingfabrieken waren gevestigd. Bij de ramp stierven meer dan 1.100 mensen. Wereldwijd ontstond verontwaardiging over de werkomstandigheden.
Ruim 24 internationale merken ondertekenden het vijfjaarlijks charter. Dit kan hen per bedrijf tot 2,5 miljoen dollar kosten (zo'n 2 miljoen euro), afhankelijk van het volume dat ze in Bangladesh laten produceren.
Publieke druk
Met het geld zullen onafhankelijke inspecties worden uitgevoerd en opleidingen in brandveiligheid worden georganiseerd. Herstellingen in de fabriek komen op kosten van de klant. Het charter geeft de textielarbeiders ook het recht om een veiligheidscomité op te richten en geeft vakbonden het recht om de fabrieken te bezoeken. Werknemers kunnen weigeren om gevaarlijk werk uit te voeren.
Als de Westerse winkelketens het akkoord met de voeten treden, zal een arbitrageproces worden opgestart, waarbij lokale en internationale vakbonden "zware publieke druk" zullen kunnen uitoefenen.
Het Amerikaanse Wal-Mart doet niet mee met de internationale afspraken. Het bedrijf heeft in Bangladesh 279 fabrieken en zegt dat het individueel meer kan bereiken.
H&M
Een heel ander verhaal horen we bij de Zweedse kledingreus H&M, want topman Karl-Johan Persson heeft in de Financial Times opgeroepen tot hogere minimumlonen in Bangladesh. In het interview ijvert Persson voor een jaarlijkse herziening van de lonen, zoals in andere landen. "We zijn zeker bereid meer te betalen", aldus Persson.
Het minimumloon in Bangladesh is sinds 2010 geblokkeerd onder de 40 dollar per maand, terwijl de inflatie er jaarlijks boven de 8 procent ligt. Bangladesh is de op één na grootste kledinguitvoerder ter wereld. De arbeiders werken er in erg zware omstandigheden. Op 24 april kostte de instorting van een fabrieksgebouw er 1.127 levens.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bangladesh verhoogt lonen van textielarbeiders
In Bangladesh is een commissie aangesteld die het minimumsalaris voor textielarbeiders moet verhogen. Dat heeft een minister gezegd. De voorbije maanden vonden in de textielsector, de belangrijkste sector voor het land, verschillende ongevallen plaats. Het ergste, een tweetal weken terug, eiste al meer dan 1.100 mensenlevens. -
“Vrouw probeerde computer van Pelosi mogelijk te verkopen aan de Russen”
De Amerikaanse autoriteiten onderzoeken of een vrouw een laptop of harde schijf van Nancy Pelosi, de Democratische leider van het Huis van Afgevaardigden, heeft gestolen en het toestel probeerde te verkopen aan de Russische inlichtingendiensten. Dat blijkt vandaag uit gerechtsdocumenten. -
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
-
Update H&M zwicht na drama in Bangladesh en belooft veilige fabrieken
Verschillende internationale kledingketens, waaronder H&M, Inditex (bekend van onder meer de Zara-keten) en C&A, hebben op initiatief van de vakbonden een akkoord getekend om de veiligheid te verbeteren in de textielfabrieken in Bangladesh. Dat maakte de Schone Kleren Campagne, die in verschillende Europese landen ijvert voor betere arbeidsomstandigheden in de textielindustrie, vandaag bekend. -
Trump beveelt ban Chinese drones bij Amerikaanse overheid
Scheidend Amerikaans president Donald Trump heeft in zijn laatste paar dagen als president nog een decreet uitgevaardigd waarmee het afdanken van in China geproduceerde drones een prioriteit wordt voor de overheid. Ook moeten overheidsinstanties een risico-inventarisatie maken. -
Ook Benetton achter plan voor veiliger textielfabrieken
Ook het Italiaanse kledingconcern Benetton tekent het akkoord om de veiligheid in de textielfabrieken in Bangladesh te verbeteren. Het volgt daarmee het voorbeeld van onder meer Inditex (Zara), H&M en C&A. -
Livios Een terrasoverkapping kiezen? Deze checklist helpt je op weg
Corona houdt ons al maanden aan huis gekluisterd, en het ziet er niet naar uit dat daar snel verandering in komt. Overweeg je een terrasoverkapping om in alle comfort tijd buiten door te brengen? Weet dan dat er een overvloed aan keuzemogelijkheden en combinaties bestaat. Bouwsite Livios overloopt de zeven belangrijkste vragen die je moet stellen als je bepaalde systemen vergelijkt.