Robin Ramaekers spreekt met Afghaanse vrouwenrechtenactiviste: “Wij vragen echt niet veel”

In Afghanistan mogen meisjes ouder dan twaalf nu al niet meer naar school gaan. Dat heeft VTM NIEUWS-journalist Robin Ramaekers zelf kunnen vaststellen in de hoofdstad Kaboel. Een klas van 30 leerlingen is sinds het talibanregime geslonken tot 8 leerlingen. Volgens de taliban is het maar tijdelijk, maar het is duidelijk dat vrouwenrechten in Afghanistan zwaar onder druk staan. Dat vertelt ook de bekendste vrouwenrechtenactiviste van Afghanistan: “De toekomst voor de Afghaanse vrouwen ziet er donker uit. We vragen echt niet veel, we willen gewoon naar school kunnen gaan.” Indien er geen verandering komt, ziet ze geen andere oplossing dan protesteren. “En deze keer zullen het meer dan vijftien mensen zijn. Dan zal het om een half miljoen mensen gaan.”

 1. “Ik smeek jullie, help mij”: Sumaya zit al 491 dagen thuis opgesloten, nu verzet ze zich in tranen tegen onderwijsverbod van taliban

  “Ik smeek jullie, help mij”: Sumaya zit al 491 dagen thuis opgesloten, nu verzet ze zich in tranen tegen onderwijs­ver­bod van taliban

  Sumaya zou dolgraag leren lezen en schrijven. Of zelfs maar leeftijdsgenoten ontmoeten. Maar dat mag ze allemaal niet, onder het strenge regime van de taliban in Afghanistan. En dus zit ze al 491 dagen thuis opgesloten. In tranen schreeuwt het meisje haar onmacht uit, maar ze heeft ook een belangrijke oproep voor haar lotgenoten. “Ik smeek jullie, help mij. Probeer zelf zo veel mogelijk thuis te studeren, zodat we op een dag kunnen opkomen voor onze basisrechten.”
 1. “We voeren een oorlog tegen Rusland”: Moskou vraagt opheldering over ‘oorlogsverklaring’ van Duitsland
  UPDATE
  34

  “We voeren een oorlog tegen Rusland”: Moskou vraagt ophelde­ring over ‘oorlogs­ver­kla­ring’ van Duitsland

  “Wij voeren een oorlog tegen Rusland, niet tegen elkaar”, dat zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock eerder deze week over de meningsverschillen onder westerse bondgenoten over de levering van zware wapens aan Oekraïne. Volgens Moskou is de uitspraak een “oorlogsverklaring aan Rusland”. Duitsland op zijn beurt beschuldigt Rusland ervan de opmerkingen van de minister te verdraaien “voor propagandadoeleinden”.
 2. Ook Clinton, Bush en Obama gevraagd hun huis en garage te checken op geheime documenten

  Ook Clinton, Bush en Obama gevraagd hun huis en garage te checken op geheime documenten

  Het Amerikaanse Nationaal Archief heeft onder andere Bill Clinton, George Bush en Barack Obama gevraagd of ze alstublieft even in hun huis willen nagaan of ze niet nog ergens geheime regeringsdocumenten hebben liggen. Het archief heeft het opvallende verzoek per brief gestuurd naar alle laatste zes presidenten en hun vicepresidenten, na de vondst van documenten bij president Joe Biden, voormalig president Donald Trump en zijn vicepresident Mike Pence.