Richard Branson wil Britse hyperloop, waarmee je met meer dan 1.000 per uur onder grond zal kunnen reizen
BuitenlandVirginbaas Richard Branson heeft plannen om de drie luchthavens van Londen te verbinden met een ‘hyperloop’, een soort trein in een vacuüm buis die een snelheid van ruim 1.000 kilometer per uur kan halen. Dat moet een oplossing bieden voor de capaciteitsproblemen op London Heathrow. Het zou ook een mogelijkheid bieden om op termijn enkele grote Britse steden met elkaar te verbinden.
Het was een andere miljardair – Elon Musk – die met het idee voor een hyperloop kwam aanzetten, om te reizen tussen twee plaatsen die ver uit elkaar liggen. De hyperloop zou bestaan uit een capsule waarin je plaats kan nemen en die met elektromagnetische stuwing door een bijna vacuüm buis wordt gestuurd. De techniek (met minimale wrijving) zou toelaten om hoge snelheden te ontwikkelen. In 2013 onthulde Elon Musk dat de trip van Los Angeles naar San Fransisco op die manier nog amper 30 minuten zou duren, de helft van de tijd die je nodig hebt om met het vliegtuig te gaan.
Luchthavens
Branson investeerde eind vorig jaar al in Virgin Hyperloop One en nu maakte hij zijn eerste plannen bekend om de hyperloop naar Groot-Brittannië te brengen. Hij zou met een ondergrondse constructie in de eerste plaats de Londense luchthavens Heathrow, Gatwick en Stansted willen verbinden. Dat zou er één grote hub van maken en het drukke Heathrow ontlasten. Passagiers zouden amper vijf minuten nodig hebben om van de ene luchthaven naar de andere te gaan. En dat zou hetzelfde gevoel geven alsof je je van de ene terminal naar de andere verplaatst. (lees hieronder verder)
Richard Branson heeft intussen 73 miljoen euro in Virgin Hyperloop One gepompt, dat een testhyperloop gebouwd heeft vlakbij het Amerikaanse Las Vegas. Volgens zijn berekeningen zou het ook mogelijk zijn om in 14 minuten van Londen naar Birmingham te reizen en in amper 50 minuten van Londen naar de Schotse hoofdstad Edinburgh. Ter vergelijking: met het vliegtuig zou die laatste trip 1 uur en 10 minuten duren en met de allernieuwste hogesnelheidstrein 3,5 uur.
Voor alle duidelijkheid: de tests met de hyperloop staan nog in hun kinderschoenen. De enige die al met succes werd afgerond, is een onbemande rit op een traject van 500 meter in de woestijn van Nevada. Die haalde een snelheid van 386 kilometer per uur. (lees hieronder verder)
Volgens een paper van het Britse ministerie van transport die in december werd gepubliceerd, zou het nog zeker twee decennia duren eer er een hyperloop operationeel zou zijn in Groot-Brittannië. De topologie, de hoge bevolkingsdichtheid en het quasi volgebouwde land zijn enkele van de factoren die de bouw van de hyperloop zouden vertragen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Amerikaans Congres keurt verhoging schuldenplafond goed
-
Update
Treinongeluk India: Ruim 200 doden en 900 gewonden na frontale botsing
De dodentol van het zware treinongeval in het oosten van India blijft stijgen. Minstens 207 mensen zijn om het leven gekomen. Ongeveer 900 mensen zijn gewond geraakt. Dat heeft Pradeep Kumar Jeena, de zogenaamde chief secretary of hoogste ambtenaar van de deelstaat Odisha, zaterdag gemeld aan de Indiase persbureaus ‘ANI’ en ‘PTI’. -
Fins beveiligingsbedrijf waarschuwt voor achterpoortje in miljoenen bedrijfslaptops: te hacken in 30 seconden
Het Finse cybersecuritybedrijf F-Secure zegt een achterpoortje gevonden te hebben waardoor miljoenen bedrijfslaptops binnen 30 seconden gehackt kunnen worden. Het kan wel alleen maar als de hacker de laptop daadwerkelijk even kan gebruiken. -
-
Mijntelco
Een iPhone voor 179 euro... mét abonnement: doe je voordeel aan zo'n deal?
-
Hands-on met de HTC U11+: een van de beste en mooiste smartphones van het moment krijgt grote broer
HTC heeft zijn U11-vlaggenschip een upgrade gegeven met een krachtigere batterij en een groter scherm. En dat laatste ziet er prachtig uit. Maak kennis met de HTC U11 +, een Android-smartphone om mee gezien te worden. -
Livios
Water al ruim 10 procent duurder in 2023: dit kan je doen om toch te besparen
Na een prijsstijging bij de Watergroep zullen Vlamingen dit jaar 10,7 procent meer betalen voor drinkwater in vergelijking met vorig jaar. Er wordt bovendien verwacht dat de prijs van drinkwater alleen maar verder zal stijgen. Spaarzaam omgaan met water is dus de boodschap. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het klimaat. Bouwsite Livios zocht uit op welke manieren je het meeste water kan besparen. -
Livios
Hopen werk op de tuinkalender van juni: "Zeer belangrijk om snoeiafval goed op te ruimen”
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer