Elektronische borden in het centrum leggen de regels nog eens helder uit: vermijd drukte, draag een mondkapje, wandel rechts en respecteer anderhalve meter.
Volledig scherm
PREMIUM
Elektronische borden in het centrum leggen de regels nog eens helder uit: vermijd drukte, draag een mondkapje, wandel rechts en respecteer anderhalve meter. © Karolien Coenen

REPORTAGE. Op bezoek in Nederlands Limburg, de grootste coronabrandhaard van West-Europa: “Regeltjes zoveel ze willen, maar veel mensen hebben er gewoon ‘schijt’ aan”

Rob de Nijs is een kleine week met pensioen, maar zijn hit ‘Banger hart’ galmt door Nederlands Limburg. Nergens in West-Europa woekert corona harder. In Maastricht zijn ze bang voor het virus, bang voor de impact van strengere maatregelen, bang voor lastige keuzes in het ziekenhuis en bang voor lege winkelkassa’s. “Het worden heel spannende dagen.”

  1. Zijn de nieuwe coronamaatregelen streng genoeg om een totale lockdown te vermijden? Experten leggen uit
    PREMIUM

    Zijn de nieuwe coronamaat­re­ge­len streng genoeg om een totale lockdown te vermijden? Experten leggen uit

    Het Overlegcomité heeft uiteindelijk toch hardere maatregelen genomen, maar zullen die volstaan om het aantal coronabesmettingen drastisch naar beneden te halen? Is dit pakket verstrengingen voldoende om de druk op onze ziekenhuizen te doen dalen? Of moeten we nog altijd vrezen voor een totale lockdown? Biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KU Leuven) en Frank Vermassen, hoofdarts van het UZ Gent, laten hun licht op de zaak schijnen.