'Hagrid' en Arthur lanceren de drone de lucht in.
Volledig scherm
PREMIUM
'Hagrid' en Arthur lanceren de drone de lucht in. © Rick Mave

REPORTAGE. In de hel van Bachmoet naar frontlinie met dronebrigade: “Hoeveel Russen ik al uitschakelde met een drone? Ik houd de tel niet meer bij”

“Ik start de drone in drie, twee, één.” Drones zijn niet weg te denken in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne: ze zijn de ogen van de militairen én steeds vaker vliegende moordwapens. Onze journalist Arnaud De Decker gaat mee op missie met de dronebrigade van Arthur en ‘Hagrid’. De mannen schakelen in het bijzijn van onze journalist enkele Russische soldaten uit, waarop ook de Russen het vuur openen: “Dit is een code rood, ze vallen ons aan, we moeten weg.”

26 reacties

 • REDOUAN Kabbal

  2 maanden geleden
  Vind toch raar,oorlog is voor niemand goed. Brengt enkel slachtoffers, doden en chaos en armoede met zich mee. Maar niemand die iets zegt wat Israël en Amerika doen.
 • Roger Decuypet

  2 maanden geleden
  Als het Oekraïense lever zo sterk is waarom hebben ze dan de Russen nog niet verjaagd !
 • Michael De Brauwer

  2 maanden geleden
  Het is onze humane plicht van ons te "bemoeien" als onschuldigen vermoordt worden door een dictatoriaal regime.Poetin moet alle mogelijke tegenstand krijgen tot hij en het gespuis rond hem het opgeven of verdrongen en worden.
 • DIRK VAN DESSEL

  2 maanden geleden
  Deze oorlog is "ver van ons bed", we hebben ons daar niet mee te bemoeien.
 • Eric Roeloffzen

  2 maanden geleden
  Deze oorlog is nodig om misstanden recht te zetten. En belangt alleen Poetin en Zelensky aan! Geen bemoeienissen van buitenaf.
 1. Expert over impact aardbeving in Turkije: “Dit zou weleens de crisis te veel kunnen zijn voor Erdogan”
  PREMIUM
  9

  Expert over impact aardbeving in Turkije: “Dit zou weleens de crisis te veel kunnen zijn voor Erdogan”

  Turks president Erdogan rees naar de macht in 2003, in de nasleep van een zware aardbeving in 1999. Hij zou de zaken anders doen. Ondertussen schat de WHO dat de dodentol van de aardbeving van maandagochtend kan oplopen tot boven de 20.000. Bovendien kampt Turkije met een zware economische crisis. Overleeft Erdogan de Turkse verkiezingen van mei? Is hij verantwoordelijk voor deze ramp? “De volkswoede kan zich tegen hem keren”, zegt Turkije-expert Dirk Rochtus (KU Leuven).
 2. REPORTAGE. In de hel van Bachmoet, waar het artilleriegeschut nooit ophoudt: “Als we niet opletten, ontploft de boel en veranderen we in een stofwolk”
  PREMIUM

  REPORTAGE. In de hel van Bachmoet, waar het artillerie­ge­schut nooit ophoudt: “Als we niet opletten, ontploft de boel en veranderen we in een stofwolk”

  Al ruim negen maanden is de stad Bachmoet, in de provincie Donetsk in het oosten van Oekraïne, het strijdtoneel voor hevige gevechten. De Russen zetten alles op alles in de hoop de stad snel te veroveren. Maar het Oekraïense verzet vecht met man en macht terug. Onze journalist Arnaud De Decker brengt verslag uit over het genadeloze leven aan de frontlinie. Vandaag deel 1: het ziekenhuis waar gewonden aan de lopende band binnengebracht worden en de brandweerlui die ondanks zware verliezen bij elkaar kameraadschap vinden.
 3. REPORTAGE. In de hel van Bachmoet staan Vlaamse spoedartsen Maïté en Simon paraat: “De mensen zijn zwaar onderkoeld, ondervoed en getraumatiseerd”
  PREMIUM

  REPORTAGE. In de hel van Bachmoet staan Vlaamse spoedart­sen Maïté en Simon paraat: “De mensen zijn zwaar onderkoeld, ondervoed en getraumati­seerd”

  “Ik ga eerlijk zijn: ik heb niet meteen ja gezegd op het voorstel om naar Oekraïne te komen.” Op enkele kilometers van het slagveld van Bachmoet ontmoet onze journalist Arnaud De Decker spoedartsen Simon Lagrange en Maïté Vanneste, twee Vlamingen die met Artsen Zonder Grenzen al heel wat leed zagen. Maar de genadeloze oorlog in Oekraïne laat een weergaloze indruk op hen na. “We krijgen hier mensen binnen zonder ledematen, andere moeten geamputeerd worden. Dat zijn toestanden die wij niet gewend zijn in België.”