Arnaud De Decker
Volledig scherm
PREMIUM
© Arnaud De Decker

REPORTAGE. De strijd om Koepjansk: “Het is moeizaam, maar we geraken er wel”

In het oosten van Koepjansk wordt hevig gestreden tussen Oekraïense militairen en de Russische bezetters. De stad is een belangrijk knooppunt in de regio: wie Koepjansk controleert beschikt over een belangrijk logistiek voordeel. Het Laatste Nieuws trok ernaartoe.

4 reacties

 • christian demeester

  2 maanden geleden
  Het wordt tijd dat de Amerikanen en Europa zwaardere wapens geven zodat ze op gelijke voet kunnen vechten.
 • anne callebaut

  2 maanden geleden
  Ik denk niet dat ze het zo zullen laten de Russen, die komen zeker terug.
 • Ren Moer

  2 maanden geleden
  Hoog tijd om wat deftig materiaal te leveren aan de Oekraïners.
 • Fons Dewaele

  2 maanden geleden
  Succes, duw de russen terug de grens over.
 1. Jongen (11) redt tweejarig zusje uit brandend appartement: “Zou mijn leven riskeren voor haar”

  Jongen (11) redt tweejarig zusje uit brandend apparte­ment: “Zou mijn leven riskeren voor haar”

  “Ik zou mijn leven riskeren voor mijn zus”, zegt de 11-jarige La’Prentis Doughty nadat hij zijn 2-jarige zusje Loyalty eerder deze week uit een brandend appartementsgebouw heeft gered. De jongen, die in de Amerikaanse staat Maryland woont, was alleen thuis toen hij plots vlammen zag. Hij zette het op een lopen, maar besefte al snel dat zijn zusje nog binnen zat. La’Prentis twijfelde geen seconde en trotseerde de vlammen om de kleuter in veiligheid te brengen.
 1. Onze reporter is getuige van familiehereniging na vlucht per fiets, dwars door het front: “Ik dacht dat ik ze voor altijd kwijt was”
  PREMIUM

  Onze reporter is getuige van familieher­e­ni­ging na vlucht per fiets, dwars door het front: “Ik dacht dat ik ze voor altijd kwijt was”

  Voor het Oekraïense leger is het nu zaak om de dorpen en steden die het begin september heroverde te beveiligen. Want in Koepjansk, een belangrijk knooppunt voor Rusland, vechten de Russen terug. Yevgen Shevchenko (35) kon ternauwernood ontsnappen naar Shevchenkove. De stad die dienst doet als bevoorradingsplaats voor de troepen en toevluchtsoord voor soldaten en vluchtelingen. Er is geen gas, elektriciteit of stromend water, maar het is er tenminste relatief veilig. “Ik heb het uitgehouden zo lang het kon maar het werd te gevaarlijk. Het was wegwezen of daar sterven.”