Alfredo Bosco
Volledig scherm
PREMIUM
© Alfredo Bosco

REPORTAGE. Bij Russen in Oekraïne die vechten tegen... de Russen: “Ik kon het niet langer aanzien”

In het oosten van Oekraïne krijgen de troepen van Zelensky steun uit onverwachte hoek. Honderden Russische soldaten die het regime van Poetin de rug toekeren, strijden er tegen hun eigen landgenoten. HLN-reporter ter plaatse Arnaud De Decker kroop in de koffer van een legerjeep en volgde een dag lang het Vrijheid voor Rusland-legioen aan de oostelijke frontlinie. “Laden! Schiet! Zoek dekking!” Het relaas van strijders die niet zullen stoppen voor het Kremlin een nieuwe baas heeft. “Als ik ooit terugkeer naar Rusland, zal het zijn met een wapen in mijn hand.”

38 reacties

 • Patrick Moers

  2 maanden geleden
  Poetin en zijn Wagner groep heeft een heel groot probleem.
 • Polutnik Ronald

  2 maanden geleden
  De Russen die zich hebben aangesloten bij het Oekraïns leger , kunnen toch ook andere Russische soldaten oproepen zich tegen het Russisch leger te keren maar dan anoniem moet toch kunnen . En alzo hu eigen leven te sparen en het niet als veevoeders voor Rusland .
 • Danny Govaerts

  2 maanden geleden
  Een mooi ding dat ze weten waar de Wagner groep zich ophoud en dat ze in die regio worden in gezet . Vechten ze nog niet echt tegen hun landgenoten die misschien ook deze oorlog niet willen maar voorlopig geen keuze hebben. Hopelijk komen vele Russen tonde vaststelling dat Poetin een criminele oorlog voert tegen een standvast volk. Dat voor hun vrijheid vecht.
 • Etienne Vanhoegaerden

  2 maanden geleden
  Moesten ze het kremlin kunnen innemen dat zou een grote klap zijn voor Rusland. Daar zitten volgens mij de mannen die aan de koortjes trekken
 • Christine Laevers

  2 maanden geleden
  Deze Russen vechten eigenlijk voor de toekomst van Rusland. Ze kunnen het niet aanzien dat Rusland ten onder gaat door het huidige Kremlin. Dit is letterlijk op het oorlogsfront, maar vele gevluchte Russische journalisten doen het zelfde in Frankrijk (niet in België ?). Zo zitten Russische en Oekraiense verslaggevers samen elke avond op LCI (Franse info TV-channel). Ze hebben een contactennetwerk in Rusland en Oekraïene wat de info vaak heel interessant maakt. Beide partijen willen hetzelfde.
 1. Met deze onklopbare machine haal je de beste keukenhulp in huis
  HLN Shop

  Met deze onklopbare machine haal je de beste keukenhulp in huis

  Heb je een groot hart voor koken, is de kans reëel dat je keuken al snel te klein wordt. Om je volledig te kunnen uitleven achter je potten en pannen, verwelkom je immers graag een gamma hulpmiddelen, zoals een blender, mixer, fruitpers… Wil je geen hele keukenwand opofferen aan deze machines, kan je gelukkig een heleboel functies verenigen in één toestel: de keukenrobot. HLN Shop bekijkt deze onmisbare sidekick voor (hobby)chefs van dichterbij.
 2. REPORTAGE. In de hel van Bachmoet staan Vlaamse spoedartsen Maïté en Simon paraat: “De mensen zijn zwaar onderkoeld, ondervoed en getraumatiseerd”
  PREMIUM

  REPORTAGE. In de hel van Bachmoet staan Vlaamse spoedart­sen Maïté en Simon paraat: “De mensen zijn zwaar onderkoeld, ondervoed en getraumati­seerd”

  “Ik ga eerlijk zijn: ik heb niet meteen ja gezegd op het voorstel om naar Oekraïne te komen.” Op enkele kilometers van het slagveld van Bachmoet ontmoet onze journalist Arnaud De Decker spoedartsen Simon Lagrange en Maïté Vanneste, twee Vlamingen die met Artsen Zonder Grenzen al heel wat leed zagen. Maar de genadeloze oorlog in Oekraïne laat een weergaloze indruk op hen na. “We krijgen hier mensen binnen zonder ledematen, andere moeten geamputeerd worden. Dat zijn toestanden die wij niet gewend zijn in België.”
 3. Chinese spionageballon duikt ook “per ongeluk” op boven Latijns-Amerika: huidige locatie onbekend
  UPDATE
  12

  Chinese spionage­bal­lon duikt ook “per ongeluk” op boven La­tijns-Amerika: huidige locatie onbekend

  China bevestigt dat de ballon die eerder boven Latijns-Amerika werd opgemerkt en door de Verenigde Staten een “spionageballon” werd genoemd, van Chinese origine is, maar stelt wel dat hij bedoeld is voor civiel gebruik en niet als een bedreiging. De ballon werd vrijdag waargenomen in het luchtruim van Costa Rica, Colombia en Venezuela. Waar de ballon nu is, is niet bekend.