De 82-jarige Willem Bouman rekent de derdemachtswortel van een getal van 36 cijfers uit de Open Dag van de Technische Universiteit Eindhoven.
Volledig scherm
De 82-jarige Willem Bouman rekent de derdemachtswortel van een getal van 36 cijfers uit de Open Dag van de Technische Universiteit Eindhoven. © ANP

Rekenrecord: derdemachtswortel getal van 36 cijfers uitgerekend

Gewapend met slechts pen, papier en zijn eigen brein is de 82-jarige Nederlander Willem Bouman uit Alphen aan den Rijn erin geslaagd een bijzonder moeilijke rekensom op te lossen. Hij berekende de derdemachtswortel van een getal van 36 cijfers. Hij had daar 8 minuten en 46 seconden voor nodig. Bouman deed dat zaterdag op de open dag van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), en volgens de universiteit is Bouman de eerste die dit ooit heeft gepresteerd.

6 reacties

 • Miguel Leboucq

  1 maand geleden
  Top, vooral op zijn leeftijd! Terwijl de jeugd van tegenwoordig zonder hun smartphone zelfs niet 2x(7+3)² kunnen berekenen.
 • Yves Steenssens

  1 maand geleden
  Heel straffe man , geweldig, denk dat Albert Einstein zou passen - hij mag me downloaden .....
 • Koen Huysman

  1 maand geleden
  @Gert, neen want dan zou de vraag de derde macht geweest zijn en niet de wortel...
 • Gert Van Vooren

  1 maand geleden
  Volgens mij is het net andersom... Hij moest de derdemachtswortel berekenen van 895.548.862.009 en het antwoord is het getal van 36 cijfers.
 • roos d'haese

  1 maand geleden
  Wim Klein , ook een nederlander, berekende ooit de 13demachtswortel uit een getal van 100 cijfers en staat daarmee in het guinness book of records. Da's pas straf !
 1. Brit sterft als gevolg van coronaprik, zijn verloofde krijgt 140.000 euro schadevergoeding: “Te weinig voor leed dat me aangedaan is”

  Brit sterft als gevolg van coronaprik, zijn verloofde krijgt 140.000 euro schadever­goe­ding: “Te weinig voor leed dat me aangedaan is”

  In Groot-Brittannië is voor het eerst een schadevergoeding uitgekeerd voor een overlijden als gevolg van het coronavaccin. De Britse Nationale Gezondheidsdienst (NHS) achtte het bewezen dat een AstraZeneca-prik rockzanger Lord Zion (48) fataal geworden is. Zijn verloofde Vikki Spit krijgt nu 140.000 euro, het maximumbedrag. “Maar dat volstaat niet voor het leed dat me aangedaan is”, reageert zij bij de BBC.