Een betoging tegen de strenge abortuswet in Texas.
Volledig scherm
Een betoging tegen de strenge abortuswet in Texas. © Photo News

Regering Biden vraagt Amerikaans Hooggerechtshof om strenge abortuswet Texas te blokkeren

De regering van Amerikaans president Joe Biden heeft maandag het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten gevraagd om een wet in Texas te blokkeren die een bijna volledig verbod op abortus oplegt. Eerder had een lagere rechtbank de door de Republikeinen gesteunde maatregel opnieuw bekrachtigd.

3 reacties

 • Jacques-Philippe Leclerc

  1 maand geleden
  Joe Xiden economie staat op ernstig instort gevaar. US schuld is nu volledig onbetaalbaar. Inflatiecurve staat op het punt verticaal te worden. Gezondheidszorg Corona in fase IV. Rasrelaties het laagst in een eeuw. Misdaadcijfers stijgen sneller dan de Zeppelin. Elektriciteitsnet nu al overbelast, maar elektrische auto's verplicht. VS terug overgeleverd aan OPEC, terwijl ze energie onafhankelijk waren een jaar geleden.
 • Gino De Neef

  2 maanden geleden
  Waarom moeten wij wel de beslissing van het hooggerechtshof volgen die abortus toeliet maar niet de beslissing die de texas wet staande houdt tot de zaak ten gronde wordt behandeld?
 • Dirk Vangossum

  2 maanden geleden
  Scheiding der machten?
 1. Polen wil verplichte registratie van zwangerschappen in database van overheid
  6

  Polen wil verplichte registra­tie van zwanger­schap­pen in database van overheid

  De Poolse regering wil vanaf januari een gecentraliseerd register invoeren waarin artsen verplicht alle zwangerschappen en miskramen aan de regering moeten melden. Volgens tegenstanders wil de overheid op die manier verhinderen dat zwangere vrouwen stiekem een abortus ondergaan. Sinds 2020 is abortus in Polen immers zo goed als volledig verboden. Bovendien keurde het Poolse parlement gisteren een wetsvoorstel goed voor de oprichting van een instituut dat het belang van voortplanting moet promoten en vervolgingsbevoegdheid krijgt.
 2. “Waar is de rest gebleven?” Kerstboom op Trafalgar Square in Londen, cadeautje van Noorwegen, valt niet bij iedereen in de smaak
  10

  “Waar is de rest gebleven?” Kerstboom op Trafalgar Square in Londen, cadeautje van Noorwegen, valt niet bij iedereen in de smaak

  Elk jaar sinds 1947 al schenkt Noorwegen, meer specifiek de stad Oslo, een kerstboom aan het Verenigd Koninkrijk: een prachtboom voor op Trafalgar Square in Londen als gebaar om de Britten dankbaarheid te tonen voor hun bondgenootschap tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een prachtige traditie, die solidariteit en vriendschap symboliseert. Maar dit jaar leek de vriendschap volgens sommige Londenaars toch niet zo heel groot. Op sociale media wordt gelachen met de ‘halfdode’ kerstboom die de Noren de Britten hebben geschonken.
 1. Maandsparen: rente en getrouwheidspremie zo'n zes keer hoger dan op klassieke spaarrekening
  Sparen

  Maandspa­ren: rente en getrouw­heids­pre­mie zo'n zes keer hoger dan op klassieke spaarreke­ning

  Maandsparen is een specifieke soort spaarrekening, met specifieke regels. Spaarders kunnen vaak maar een beperkt bedrag per maand storten, maar daar staat tegenover dat dit soort rekeningen een hoger rendement biedt dan de klassieke spaarboekjes. Is het dan voordelig om zo’n spaarrekening aan te maken? En bij welke bank kan je dan het best aan maandsparen doen? Spaargids.be dook in de cijfers.