Recordaantal Hongkongers uit angst al vroeg naar de stembus
Om 22.30 uur plaatselijke tijd zijn in Hongkong de stembureaus voor de lokale verkiezingen dichtgegaan. De opkomst bij de lokale verkiezingen in de Chinese stadstaat heeft met 71% de records verbroken. Dat meldt de kiescommissie. De verkiezingen gelden als een belangrijke graadmeter van de stemming in de stad, waar er de voorbije maanden protesten waren tegen de regering en bij uitbreiding China.
Hiermee is het record van de lokale verkiezingen in 2015, dan toen ook al een record was, gebroken. Vier jaar eerder daagde in totaal 47,01 procent van de stemgerechtigden op. Toen trokken 1,467 miljoen van de zowat 3,1 miljoen stemgerechtigde Hongkongers op de verkiezingsdag naar de stembus, nu waren dat er op 2,94 miljoen op 4,13 miljoen stemgerechtigden.
De districtsraden waarvoor zondag gestemd kan worden, beschikken amper over macht. Maar omdat het de jongste tijd tot steeds gewelddadigere botsingen tussen de politie en radicale betogers kwam, overstijgt deze verkiezing het lokale belang. De protesten in Hongkong zijn tegen de regering gericht, tegen het als brutaal beschouwde politieoptreden en tegen de groeiende invloed van de communistische leiding in Peking in de voormalige Britse kroonkolonie. Hongkong wordt volgens het principe “één land, twee systemen” autonoom bestuurd onder de soevereiniteit van China.
Bij de verkiezingen van zondag kunnen 4,1 miljoen stemgerechtigde Hongkongers over 452 districtsraadzetels in de achttien districten beslissen. Er zijn meer dan duizend kandidaten. Het merendeel van deze zetels wordt nu nog bezet door pro-Peking politici. “De verkiezingen zijn een volksraadpleging van de zwijgende meerderheid van de Hongkongers over de vraag of ze nog achter de protesten staan”, zei professor Willy Lam van de universiteit van Hongkong vrijdag.
Volgens Carrie Lam, bestuursvoorzitter van Hongkong, wordt driekwart van de zetels in de achttien districtsraden momenteel door regeringsgetrouwe pro-Peking-aanhangers bezet. Slechts elke vierde zetel is voor het prodemocratische kamp. “Als de democraten dicht bij de 50 procent komen, zou dat een reusachtig succes zijn”, zei Lam.
De regering van Carrie Lam liet eerder weten dat de verkiezingen kunnen worden afgeblazen als er protesten of rellen uitbreken. Lam ging zelf ook al vroeg naar de stembus en riep de bevolking op om ook hun stem uit te brengen. Tot dusver verloopt alles rustig in Hongkong, wel is er veel politie op de been aan de meer dan 600 stembureaus.
“Sommige mensen zijn bang dat de verkiezingen worden gestopt door onvoorspelbare zaken, zoals protesten”, zegt de 45-jarige Kevin Lai, die al vroeg in de rij stond om te gaan stemmen. Vroege stemmers vrezen dat het later op de dag niet meer mogelijk is om te stemmen door protesten of rellen. Andere stemmers zijn vroeg naar de stembus gegaan omdat ze verwachten dat het druk wordt.
Protesten
Een aantal kandidaten staat bekend als leden van de protestbeweging. De leider van de demonstraties in 2014, Joshua Wong, wilde ook meedoen als kandidaat, maar hij werd geweigerd door de kiescommissie. Wong heeft een aantal maanden in de gevangenis gezeten vanwege zijn rol bij de anti-regeringsdemonstraties in 2014.
De protesten in Hongkong zijn tegen de regering gericht en tegen de groeiende invloed van Peking. Sinds de teruggave aan China in 1997 wordt Hongkong volgens het principe ‘één land, twee systemen’ autonoom bestuurd onder de soevereiniteit van China. Anders dan in de rest van China hebben de 7 miljoen inwoners van Hongkong recht van vergadering, vrijheid van meningsuiting en andere rechten. Hun vrees is dat die vrijheden steeds meer ingeperkt zullen worden.
De telling van de stemmen begint meteen na de sluiting van de stembureaus om 22.30 uur plaatselijke tijd (15.30 uur). De eerste uitslagen worden in de nacht van zondag op maandag verwacht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Werknemer Britse consulaat in Hongkong zegt dat hij “gemarteld” werd, Londen roept Chinese ambassadeur op matje
-
TV4
Alles wat je moet weten over de finale van hitreeks ‘Succession’: wie volgt Logan Roy op?
De langverwachte laatste aflevering van het finale seizoen van de Emmy-winnende dramareeks ‘Succession’ is vanaf maandag te zien op Streamz. Wie volgt Logan Roy op? Blijft de relatie tussen Shiv en Tom overeind? En wat gebeurt er met ‘cousin Greg’? We zetten alle belangrijke vragen nog even op een rijtje. -
Spaargids.be
Deze bank biedt nu tot 2,5 procent rendement op je spaarcenten
Bij heel wat banken wordt er nog getwijfeld om de rentes op spaargeld - flink - te verhogen. Bij Santander Consumer Bank is dat echter niet het geval. Daar verhoogde men gisteren (5 juni) de rente naar ruim 2%. Hiermee is deze Spaanse bank nu dé uitschieter wat betreft spaarrendementen binnen ons land. Spaargids.be overloopt de nieuwe cijfers. -
-
Mijntelco
Tweede prijsverhoging voor Telenet in één jaar tijd: dit zijn alternatieven voor een lagere telecomfactuur
-
Jambon zal kwestie Hongkong “voorzichtig aankaarten” tijdens economische missie in China
De kritiek op de lopende economische missie in China dat het te veel gaat om zakendoen en te weinig over de mensenrechten of het geweld in Hongkong, wordt door Vlaams minister-president Jan Jambon vandaag gepareerd. "Ik had het in het Vlaams parlement aangekondigd en heb het ook gedaan: deze kwesties voorzichtig aankaarten in mijn politieke contacten met Peking". Maar Jambon wees erop dat Vlaanderen ook zijn plaats moet kennen. "Om echt het verschil te kunnen maken, moeten we rekenen op Europa.” -
Trump: "Zonder mij was Hongkong in 14 minuten van de kaart geveegd”
De Amerikaanse president Donald Trump oordeelt dat Hongkong van de kaart zou zijn geveegd, had hijzelf niet opgetreden. Volgens hem zou China soldaten naar Hongkong gestuurd hebben en “duizenden mensen” hebben gedood. -
UPDATE
EU-lidstaten sluiten akkoord over nieuw asiel- en migratiebeleid, De Sutter: “Duidelijk geïnspireerd door extreemrechts”
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer