Ursula von der Leyen was “verrast” door de vreemde ontvangst van Erdogan
Volledig scherm
PREMIUM
Ursula von der Leyen was “verrast” door de vreemde ontvangst van Erdogan © AFP

RECONSTRUCTIE. Hoe bezoek van Ursula von der Leyen en Charles Michel aan Turkse president Erdogan uitdraaide op bizar stoelincident

De beelden waren bevreemdend en gingen de hele wereld over. Een protocolblunder of een bewuste zet - het is maar hoe je het bekijkt - veranderde een bezoek van de EU-leiders aan Turkije in een bizar theatraal kijkstuk. Tijdens de topontmoeting in Ankara was er door de Turkse president Erdogan immers geen stoel voorzien voor EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, maar wél één voor Europees Raadsvoorzitter Charles Michel. Hoe is het zover kunnen komen?

49 reacties

 • Paul Larue

  2 weken geleden
  Staan we mooi in ons hemd. Gisteren een Duitse collega gesproken die fijntjes opmerkte dat Belgie zich moet beperken tot het beschikbaar stellen van wat kantoortjes in Brussel maar het besturen van Europa moet overlaten aan echte profs. Michel is te licht bevonden.
 • Jakke Troost

  2 weken geleden
  Michel nam al plaats op de stoel nog voor het onderbreken van het muziekje. Ursula krijgt een herkaning in de zakdoek-leggen ronde.
 • Jo Nijs

  2 weken geleden
  Michel moest zijn stoel zeker NIET aan vanderleyen afgegeven hebben ! Michel op de sofa zou van hem de underdog gemaakt hebben. Gezien de boodschap van gelijkheid was de ENIGE correcte reactie van Michel om samen met vanderleye op de sofa te gaan zitten met michel het dichtste bij erdogan.
 • Wilfried Vanden Berg

  2 weken geleden
  Nogmaals een bewijs dat een vrouw in Turkije geen belang heeft, en ook geen respect krijgt van dictator Erdogan.
 • Maxime Vanmaercke

  2 weken geleden
  Mr. Michel, je staat niet recht in uw schoen. Je moest beide opgestapt zijn en het ventje laten zitten. Doe hetzelfde als hij met zijn sloor van zijn madame langs komt. Of hebben we echt geen ballen meer?
 1. Kate Winslet in topvorm of een docu over walvissen van de maker van ‘Titanic’: dit is onze streaming top vijf

  Kate Winslet in topvorm of een docu over walvissen van de maker van ‘Titanic’: dit is onze streaming top vijf

  Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s. Deze week op het menu: een nieuwe HBO-serie op Streamz met Kate Winslet in de hoofdrol, die niets dan lof en vijfsterrenrecensies kreeg in de internationale pers, een grimmige true crime-documentaire over een moeder die op zoek gaat naar de moordenaars van haar dochter en een Noorse krimi.
 2. Stroom van kritiek na 'stoelincident' met Von der Leyen en Erdogan: “Een owngoal van Charles Michel”

  Stroom van kritiek na 'stoelinci­dent' met Von der Leyen en Erdogan: “Een owngoal van Charles Michel”

  Een vreemd incident gisteren tijdens een topontmoeting tussen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel, en EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, gaat stevig over de tongen. Ook von der Leyen zelf was oprecht verrast toen tijdens de ontvangst door de Turkse president in Ankara bleek dat zij op een sofa moest plaatsnemen, terwijl Michel een stoel naast Erdogan aangeboden kreeg. De Belgische ex-premier maakte geen aanstalten om zijn plaats aan von der Leyen af te staan.
 1. Gigantische Tyrannosaurus Rex liep langzamer dan de mens
  Play

  Giganti­sche Tyrannosau­rus Rex liep langzamer dan de mens

 2. De stoppen slaan door bij Ruben wanneer badkamer verbouwen niet loopt zoals gehoopt
  Play
  Huis Gemaakt

  De stoppen slaan door bij Ruben wanneer badkamer verbouwen niet loopt zoals gehoopt