Reuters
Volledig scherm
© Reuters

Rechter verbiedt Shell seismisch onderzoek uit te voeren in Zuid-Afrika

Een rechter in Zuid-Afrika heeft beslist dat olie- en gasconcern Shell geen seismisch onderzoek mag uitvoeren voor de toeristische Wild Coast, in het oosten van het land. Dat is een overwinning voor milieuorganisaties, die een negatieve impact vreesden op de mariene fauna.

 1. Het jaar dat de Gentenaars inspraak eisten én kregen in de plannen voor hùn Gravensteen. “Of moeten we het kasteel weer bezetten, misschien?”
  PREMIUM
  Gent

  Het jaar dat de Gentenaars inspraak eisten én kregen in de plannen voor hùn Graven­steen. “Of moeten we het kasteel weer bezetten, misschien?”

  Hoe combineer je toegankelijkheid met historisch erfgoed? Dat is de vraag waar Gent al een jaar lang mee worstelt. De Gentenaars steigerden toen bekend raakte dat de stad een gat in de omwalling wilde maken en een liftkoker tegen de donjon wou plaatsen, om ook rolstoelgebruikers van het Gravensteen te laten genieten. Een paviljoen in het parkje naast het Gravensteen was de druppel. Verschillende actiegroepen roerden zich, en kregen de stad op de knieën. De plannen worden herbekeken. Maar wat brengt de toekomst?
 2. Ed Sheeran gaat bomen planten om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen
  Celebrities

  Ed Sheeran gaat bomen planten om zijn ecologi­sche voetafdruk te verkleinen

  Ed Sheeran (30) heeft onthuld dat hij van plan is om “zoveel mogelijk bomen te planten” om zijn ecologische voetafdruk te compenseren. De zanger woont op een gigantisch landgoed in Suffolk in het Verenigd Koninkrijk en in een interview met BBC Radio Londen vertelde hoe hij probeert om grote stukken land op te kopen om zijn missie te helpen voltooien: “Meer land betekent meer plaats voor veel bomen.”
 3. Strengere wetgeving rond houtkachels vanaf 2022: moet jij je oude exemplaar vervangen? En hoe stook je op een milieuvriendelijke manier?
  PREMIUM

  Strengere wetgeving rond houtka­chels vanaf 2022: moet jij je oude exemplaar vervangen? En hoe stook je op een milieu­vrien­de­lij­ke manier?

  Vanaf januari 2022 gelden in heel Europa strengere regels rond houtkachels. Waarop zal je voortaan moeten letten bij de aankoop van een nieuw exemplaar? En wat met je (ver)oude(rde) houtkachel? Patrick Van den Bossche, expert bij technologiefederatie Agoria, legt uit wat er verandert en geeft advies om je houtkachel zo efficiënt en milieuvriendelijk mogelijk aan te steken én aan te houden.