Een vrouw krijgt het ebolavaccin in Congo.
Volledig scherm
Een vrouw krijgt het ebolavaccin in Congo. © REUTERS

Rapport onthult betrokkenheid WHO-medewerkers bij grootschalig seksueel misbruik in Congo

Humanitaire hulpverleners hebben tientallen vrouwen en enkele mannen seksueel uitgebuit tijdens hun ebola-operatie in de Democratische Republiek Congo. Dat blijkt uit een rapport dat de onderzoekscommissie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag heeft gepresenteerd.

5 reacties

 • Nico Herbots

  3 weken geleden
  Seksuele roofdieren vind je altijd in de buurt van kwetsbare mensen, zoals jongeren, kansarmen of vluchtelingen. Ze 'helpen' bij jeugdclubs, zijn 'vrijwilliger' bij ngo's, ze 'ontfermen zich' over de marginale kindjes door hen in de vakantie een paar weken te komen laten logeren 'een fijne vakantie weg uit de miserie' … Niemand die hen controleert, integendeel, vaak worden ze nog uitgebreid geloofd om hun inzet en grote hart, en kunnen dus ongehinderd hun perverse gangetje gaan.
 • Elisa deJong

  3 weken geleden
  Dat je je zo diep verlaagt als man door dit te doen. Onvoorstelbaar! Hoop dat alle daders gevonden worden. Mensen, die al kwetsbaar zijn zoiets aandoen, hebben ze geen geweten?
 • Mario Roman

  3 weken geleden
  En in dezelfde WHO moeten wij dan vertrouwen in hebben.
 • Tamsin Andersen

  3 weken geleden
  Hoeveel van die humanitaire hulpverleners waren mannen ? En kan men daar dan geen lessen uit trekken ? Dit was niet de eerste keer.
 • Marianne Van den Lemmer

  3 weken geleden
  Dat verbaast me niets, het is altijd hetzelfde. Wie steunt die organisaties nog? Zelf in eerste klas reizen, in 4 sterren-hotels slapen, alles het beste, en terwijl armoede gaan bestrijden. Jaja.
 1. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.
 2. 
Deze persoonlijkheidstesten worden het vaakst afgenomen bij sollicitaties (en zo bereid je je voor)
  Jobat.be

  Deze persoon­lijk­heids­tes­ten worden het vaakst afgenomen bij sollicita­ties (en zo bereid je je voor)

  Solliciteren is zo al behoorlijk zenuwslopend. Als je dan nog een vragenlijst voor je neus krijgt met stellingen over je persoonlijkheid, of rijtjes vreemde tekens met de opdracht om ze verder aan te vullen, wordt het wel heel moeilijk om je aanwervingskansen in te schatten. Waarom gebruiken recruiters zulke testen? En hoe bereid je je erop voor? Jobat.be vroeg het aan arbeidspsychologe Anke Van Canneyt.
 3. Van Gogh-schilderij dat gestolen werd door nazi’s is eindelijk terecht: vraagprijs 30 miljoen

  Van Gog­h-schilderij dat gestolen werd door nazi’s is eindelijk terecht: vraagprijs 30 miljoen

  Het Van Gogh-schilderij getiteld ‘Meules de blé’ is na meer dan 100 jaar opnieuw publiek tentoongesteld. Het schilderij werd ooit in beslag genomen door nazi-officieren en werd nadien onrechtmatig doorverkocht. Het doek wordt binnenkort geveild en moet naar verluidt 30 miljoen dollar (25,8 miljoen euro) opbrengen. De opbrengst wordt verdeeld onder de erfgenamen van de Joodse kunstverzamelaars die het kunstwerk aanvankelijk claimden.