AFP
Volledig scherm
© AFP

Raffinaderijen TotalEnergies in Frankrijk staken voort, tankstations kampen met brandstoftekorten

De staking bij de Franse raffinaderijen van TotalEnergies wordt verlengd. Een "zeer grote meerderheid" van het personeel van de vijf betrokken sites stemde vanochtend om voort actie te voeren. Dat meldt Eric Sellini van vakbond CGT aan persbureau AFP. Daags voordien waren de onderhandelingen met de directie op niets uitgedraaid.

 1. Nieuw beeld van Stalin onthuld in voormalig Stalingrad
  4

  Nieuw beeld van Stalin onthuld in voormalig Stalingrad

  In de Russische stad Volgograd, het voormalige Stalingrad, is een nieuw borstbeeld onthuld van Sovjetdictator Josef Stalin. Dit gebeurde tijdens een herdenking van de overwinning in de Slag om Stalingrad in 1943. De overwinning van het Sovjetleger op de Duitsers, werd een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog en is dit jaar tachtig jaar geleden. De slag wordt nog altijd gezien als de bloedigste veldslag in de wereldgeschiedenis, met zo’n 2,2 miljoen doden in zes maanden tijd.
 2. Franse raffinaderijen blijven staken ondanks dwangbevel: 1 op de 3 tankstations in Frankrijk staat droog

  Franse raffinade­rij­en blijven staken ondanks dwangbevel: 1 op de 3 tankstati­ons in Frankrijk staat droog

  Het personeel van de Franse raffinaderijen en brandstofopslagplaatsen zet de stakingen en blokkades gewoon voort. De werknemers negeren zo de dreigementen van de Franse regering om hen te dwingen weer aan het werk te gaan. Nochtans zijn bij Esso-ExxonMobil de eerste werknemers al opgevorderd. Intussen staat een op de drie tankstations in Frankrijk droog. De spanningen lopen soms hoog op in de rijen met mensen die aanschuiven om te kunnen tanken.
 1. EXCLUSIEF. Wij spraken met Russisch gemeenteraadslid dat ontslag Poetin eiste, maar nu met gezin op de vlucht is: "Niemand weet wat de Russen écht denken”
  PREMIUM
  6

  EXCLUSIEF. Wij spraken met Russisch gemeente­raads­lid dat ontslag Poetin eiste, maar nu met gezin op de vlucht is: "Niemand weet wat de Russen écht denken”

  “Ik zal tenminste zonder schaamte kunnen antwoorden als mijn kinderen later vragen wat ik deed toen de oorlog begon.” Dat zegt Nikita Joeferev (35), een Russische politicus die het parlement verzocht om Poetin te ontslaan. Een actie die het wereldnieuws haalde. Maar ze kostte hem z’n vaderland, zijn vrouw haar carrière en zijn zonen — vier en acht jaar oud — hun vriendjes. Wij spraken exclusief met Joeferev over de offers die hij bracht, wat de Russen werkelijk denken en waarom Oekraïne volgens hem wel met z'n leger van de Krim moet blijven.