Raciale haat verdeelt Libië na Kadhafi
Nu Kadhafi van het toneel verdwenen is, neemt de raciale haat in Libië met de dag toe. Vooral zwarte inwoners hebben het hard te verduren.
Delen per e-mail
Na een acht maanden durende opstand en de dood van Mouammar Khadafi vorige week zijn de Libiërs volop bezig een leefbare democratie uit te bouwen, een nieuwe grondwet te schrijven en verkiezingen voor te bereiden. Maar na 42 jaar Kadhafi hebben de tijdelijke leiders van de Nationale Overgangsraad het moeilijk om met één stem te spreken.
Wapens van de straat
"De wapens moeten van de straat, wet en orde moeten worden gevestigd en de uiteenlopende facties van de Nationale Overgangsraad moeten verenigd worden: dat zijn de belangrijkste prioriteiten na Khadaffi's dood ", zei Mahmoud Jibril, voorzitter van Nationale Overgangsraad, zaterdag bij de aankondiging van verkiezingen.
Met meer dan 140 stammen en clans is Libië een van de meest gefragmenteerde landen in de Arabische wereld. Het stamverband blijft een belangrijke kracht in een land waar wapens nu overvloedig aanwezig zijn.
Veertig onafhankelijke milities
Tijdens de opstand tegen Kadhafi's regime zijn bijna veertig verschillende onafhankelijke milities opgedoken. Verscheidene milities hebben tegenstrijdige belangen en zijn erop uit om rekeningen uit het verleden te vereffenen.
Dat is onder meer het geval in Tawergha, een stadje in de buurt van de stad Misurata dat ooit twintigduizend inwoners telde maar vandaag een spookstad is. De rebellen van Misurata houden de inwoners van Tawergha verantwoordelijk voor zware mensenrechtenschendingen tijdens Kahdafi's beleg van Misurata in maart en april.
De Zwarten
In Tawergha leefden veel Toearegs. In de jaren zeventig had Kadhafi Toearegs en andere zwarte rekruten ondergebracht in een elitebataljon Al-Asmar ('De Zwarten'). Deze milities werden vaak ingezet voor militaire expedities naar buurlanden. Bij het begin van de opstand tegen Kadhafi werden de Toearegs ingezet tegen manifestanten. Bovendien gingen er geruchten dat Kadhafi zwarte huurlingen had ingezet. Bij de rebellen wakkerde dat de haat tegen zwarten aan.
Volgens mensenrechtengroepen zoals Amnesty International hebben rebellen midden augustus honderden inwoners van Tawergha opgepakt en weggevoerd. Van verschillende van die inwoners ontbreekt elk spoor.
"Toen de rebellen midden augustus onze stad binnenkwamen en ons met granaten bestookten zijn we gevlucht met alleen maar wat kleren op de rug", zegt een vrouw die samen met haar man en vijf kinderen in een geïmproviseerd kamp verblijft. "Ik weet niet wat er met onze huizen en bezittingen gebeurd is. Mijn zoon is ziek en maar ik ben te bang om naar het ziekenhuis in de stad te gaan."
Bloedige wending
Ook economische migranten, vluchtelingen en asielzoekers uit Afrika ten zuiden van de Sahara zijn het slachtoffer van wraakacties. Velen zijn naar het naburige Tunesië of Egypte gevlucht. "Jammer genoeg kreeg de opstand in Libië een bloedige wending", zegt de twintigjarige Eiman, wiens ouder uit Darfoer afkomstig zijn. "De mensen respecteerden niet langer de wet, ze begonnen vrouwen te verkrachten, gijzelaars te nemen, mensen te doden. Twee maanden lang zat mijn familie vast in ons huis. Alle zwarte mannen die men te pakken kreeg werden gedood, ze werden ervan beschuldigd huurlingen te zijn."
Mensenrechtengroepen hebben de Nationale Overgangsraad met aandrang gevraagd zwarte Libiërs beter te beschermen. (ips/adb)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kadhafi wordt op geheime plaats in de woestijn begraven
De voormalige Libische leider Mouammar Kadhafi en zijn zoon Mutassim worden morgen op een geheime locatie in de woestijn begraven. Dat heeft een functionaris van de Nationale Overgangsraad (NTC) vanavond gezegd. -
Libië start onderzoek naar dood Kadhafi
De Libische Nationale Overgangsraad (NTC) richt een commissie op die de dood van de voormalige dictator Mouammar Kadhafi moet onderzoeken. Dat heeft NTC-voorzitter Mustafa Abdel Jalil later weten. Kadhafi kwam vorige week donderdag om het leven. -
Buitenland14
Iran gaat uranium verrijken tot 60 procent en schendt zo opnieuw atoomakkoord
Iran is begonnen met het verrijken van uranium tot een zuiverheid van 60 procent, meldt het hoofd van de nucleaire onderhandelingen. Daarmee gaat het land verder met het schenden van het internationale atoomakkoord uit 2015. Daarin ligt de grens op 3,67 procent zuiverheid. -
-
Met deze metallic tassen steel je deze lente de show
De metallic handtas is ongetwijfeld een van dé fashion statements van dit seizoen. Oorspronkelijk waren deze glimmende eyecatchers bedoeld om een beetje glamour toe te voegen aan je party-outfit, maar nu brengen ze het feestgevoel naar de straatmode. Ninashop.be zet de mooiste exemplaren op een rij. -
NAVO: "Overgangsraad kan veiligheid in Libië verzekeren"
De NAVO is ervan overtuigd dat de Libische Nationale Overgangsraad (CNT) in staat zal zijn om zelf de veiligheid in het immense land te verzekeren, wanneer het bondgenootschap eind oktober definitief uit Libië vertrekt. "De kans is groot dat er nog individuen van kwade wil zullen rondlopen, maar het risico op georganiseerde aanvallen tegen de burgerbevolking is voorbij", beklemtoont bevelhebber Charles Bouchard. -
Fidel Castro: "Dood Kadhafi is regelrechte moord"
De Cubaanse leider Fidel Castro noemt de dood van de voormalige Libische leider Mouammar al-Kadhafi een regelrechte moord. Bovendien verwerpt Castro de 'genocidaire' actie van de NAVO, die hij het meest perfide repressieve instrument uit de geschiedenis noemt. -
Multimedia
Begint je laptop vaak te blazen? Dit kan je eraan doen
Een laptop die gloeiend heet wordt of middenin een call begint te blazen is geen pretje. Onze techredacteur legt uit wat je daartegen kan doen en tipt enkele laptopkoelers.