Raar maar waar: Noord-Koreaanse kernwapens zijn ook een beetje Belgisch
De kernwapens die Noord-Korea gebruikt, hebben een Belgisch tintje. Dat schrijft De Morgen vandaag. De fabriek waar plutonium wordt gemaakt en de techniek die er wordt gebruikt, doen hard denken aan een fabriek uit het Antwerpse Dessel. In Eurochemic werden tussen 1966 en 1974 splijtstoffen uit gebruikte kernbrandstof gerecycleerd.
Eurochemic was een internationaal samenwerkingsverband tussen dertien Europese lidstaten van de OESO. Het voerde acht jaar lang nucleair onderzoek uit en haalde nog bruikbare splijtstoffen uit gebruikte brandstof van kerncentrales. De fabriek in Dessel was een pilootfabriek, een wereldprimeur, want in tegenstelling tot de Amerikanen - die de techniek ook al hadden gebruikt bij het maken van hun atoombom op het Japanse Nagasaki - werden de plannen niet van de buitenwereld afgeschermd. Integendeel: de wetenschappers zagen er geen graten in om de kennis die ze vergaarden, te verspreiden.
Toen Frankrijk en Duitsland in 1974 uit het project stapten, werd de productie stopgezet. Later kwamen de gebouwen en installaties in handen van de Belgische overheid, die in 1986 besliste de hele site te ontmantelen. In 2014 waren de sanering en afbraak volledig achter de rug en schoot er van Eurochemic niets meer over.
Behalve dan een kopie van de fabriek en die staat blijkbaar in het Noord-Koreaanse Yongbyon. Daar werd onder gezag van Kim Jong-uns vader, Kim-Jong Il, eind de jaren 80 een nieuwe fabriek gebouwd waar men plutonium produceert voor kernwapens. Ze gebruiken er dezelfde techniek zoals in Eurochemic, Dessel. Dat werd onlangs toegegeven. "Dat het principe en het werkingsproces van de opwerkingsinstallatie in Yongbyon gestoeld zijn op die van Eurochemic is hoogstwaarschijnlijk, gezien de historische context", klinkt het bij Belgoprocess dat de ontmanteling van de site in ons land afrondde en het hele archief erfde.
Het regime in Pyongyang deed tussen 2006 en september 2017 zes succesvolle kernproeven, waarvan enkele met plutonium uit hun opwerkingsfabriek. Lange tijd vroeg men zich af waar de Noord-Koreanen de mosterd eigenlijk vandaan haalden. Tot wetenschapper Siegfried Hecker, van de Stanford University, in 2004 een eerste bezoek bracht aan Yongbyon. In een paper die in ons land lang onderbelicht bleef, schreef hij in 2010: “Zich baserend op buitenlandse ontwerpen kopieerde Noord-Korea het ontwerp van zijn opwerkingsfabriek op de Mol-Dessel-site in België."
Loslippig
En blijkt ook dat de Belgen iets te loslippig zijn geweest met hun plannen toen ze in de jaren 80 op een conferentie spraken met enkele Noord-Koreanen. Ze stonden er blijkbaar weinig bij stil dat het ontwerp gemakkelijk aan militaire doelen aangepast kon worden. En dat hebben die slimme Noord-Koreanen dan ook gedaan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Noord-Korea
"Verenigde Staten overwegen 'bloedneusaanval' tegen Noord-Korea"
-
Mijnenergie
Tijdens je vakantie thuis niets verbruiken, maar toch betalen: dit kan je eraan doen
Vertrek je binnenkort op vakantie en verbruik je geen energie? Dan lijkt een nulfactuur voor die periode het logische gevolg. Toch zal je in de praktijk ook stroom en aardgas betalen tegen de op dat moment geldende prijzen. Al valt daar wel iets aan te veranderen. Mijnenergie.be legt uit waarom je toch betaalt en hoe je daar een mouw aan past. -
Mijnenergie
Sociaal tarief verdwijnt: hoe weet je of jij vanaf juli opnieuw de volle pot betaalt voor energie?
Voor bijna een half miljoen Belgen valt op 1 juli het doek over het sociaal energietarief. Zij vallen dan terug op de commerciële energieprijzen en betalen in één klap een pak meer. Voor aardgas loopt het verschil zelfs op tot 1.000 euro per jaar. Maar hoe weet je of jij tot die groep behoort en wat onderneem je in dat geval het best? Mijnenergie.be zocht het voor je uit. -
-
Iraanse expert: diplomatieke spierballen van Teheran kregen België op de knieën
-
PREMIUM17
Om Rusland binnen te vallen, hoef je maar 25 soldaten te verschalken: ze hebben geweren, maar geen munitie
Het was een makkie, de invasie van pro-Oekraïnse strijders die het Russisch grensgebied deze week op stelten zette. Want waar zij binnentrokken, werd de grens door welgeteld 25 soldaten bewaakt. 23 daarvan waren dienstplichtigen, die maar één keer op een schietstand kwamen en ook geen kogels kregen. Zij worden vaker aangevallen vanuit Oekraïne dan wij hier te horen krijgen. Maar de steevast piepjonge slachtoffers die er dan vallen, zwijgt Rusland vakkundig dood. Wij vertellen hun verhaal. “Draag de slachtoffers weg, ik wil geen ingewanden op de muur.” -
Nonchalant en een beetje vintage: topmodel Bella Hadid (26) zweert bij dit type handtas
Bella Hadid is een van de grootste trendsetters van ’t moment. Wat zij draagt, wordt gekopieerd. En ja, het topmodel houdt ook van het betere handtassenwerk. Haar ultieme favoriet? De nonchalante slouchy tas. Hét perfecte accessoire om een chique outfit draagbaar te maken of een casual look extra punch te geven. Imiteer haar look met deze vijftien betaalbare tassen. -
Man rijdt met auto tegen hekken bij ambtswoning Britse premier: “Wordt voorlopig niet gezien als terrorisme”
7 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJean De Grande
Mario Audenaert
Roland Peeters
Anoniem
Hans Van hauwermeiren