PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne.
Volledig scherm
PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne. © Photo News

PS-vicepremier Dermagne wil Belgische monarchie afschaffen en pleit voor een republiek

PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne wil de Belgische monarchie afschaffen. “Ik kan geen systeem goedkeuren dat ongelijkheid tussen burgers creëert”, zegt de federale minister in het tijdschrift ‘Wilfried’. Hij pleit voor een presidentieel systeem met een afwisseling tussen de taalgroepen voor de keuze van de president. De Franstalige socialisten zeggen de visie van Dermagne te kennen en er geen probleem mee te hebben dat hij die verkondigt, “zo lang hij maar duidelijk aangeeft dat het zijn persoonlijke mening is”. Dat heeft woordvoerder Tineke Sonck gezegd aan HLN.

208 reacties

 • Paul Van Nieuwenhove

  1 maand geleden
  eindelijk eens een socialist met gezond verstand .
 • Marc Baeyens

  1 maand geleden
  Een republiek als hij wil, maar dan met eigen bevoegdheden voor ieder gewest. Anders verandert er niets. In tegendeel, het zou nog desastreuzer kunnen zijn voor Vlaanderen.
 • Carine Thielemans

  1 maand geleden
  Overal waar monarchie decennia in generaties verweven zit is er democratie. In America is er vast nog plaats voor dergelijke mensen als mijnheer Dermagne en dat in een partij die sociaal rechtvaardigheid zogezegd hoog in het vaandel draagt.1 Federale regering ,de deelregeringen weg, er is al haat genoeg dat politieke partijen zelf verschil maken tussen een Waal,een Vlaming en een Brusselaar is geen democratie en is begin van versnippering en aanzetten tot etiketten kleven op mensen
 • Catherine Mistiaen

  1 maand geleden
  Naarmate al die verkozen presidenten in de wereld, blijven blunderen waar iedereen op staat te kijken, wordt het overduidelijk dat het niét verkiezingen zijn die de redding brengen, integendeel. De monarchie houdt het volk van alle soorten en maten, arm en rijk, gekleurd, rood of blauw of groen, samen. Want de monarchie staat boven elke politieke partij. Dit is maar 1 meerwaarde van een parlementaire monarchie. Er zijn er nog veel meer. Dus voor mij geen verkozen president, aub.
 • Jozef Janssens

  1 maand geleden
  Er is 1 goed Federaal systeem, het Zwitsers, ZWITSERLAND! sinds 1848 werken 4 culturen samen, voor iedereen een WIN-WIN. PUNT Kies voor het Zwitsers Federalisme!
 1. Een grote batterij moet je minder snel vervangen: zo kies je een e-bike op jouw maat
  HLN Shop

  Een grote batterij moet je minder snel vervangen: zo kies je een e-bike op jouw maat

  De e-bike is hét ideale vervoermiddel voor velen: met een elektrische fiets omzeil je immers hoge brandstofprijzen enerzijds en overbrug je vlot lange afstanden anderzijds. Zo'n toestel is bovendien maar liefst 50 keer minder belastend voor het milieu dan een auto. Maar hoe pik je jouw ultieme exemplaar uit het erg ruime aanbod? HLN Shop helpt je - letterlijk en figuurlijk - op weg in vier handige punten.
 2. “Ik was, ben en blijf republikein”: wie is Pierre-Yves Dermagne, rijzende ster binnen de PS en overtuigd anti-monarchist?

  “Ik was, ben en blijf republi­kein”: wie is Pier­re-Yves Dermagne, rijzende ster binnen de PS en overtuigd an­ti-monarchist?

  Opvallende uitspraak van kersvers vicepremier en minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne (PS). “Ik was, ben en blijf republikein”, zei de PS’er deze namiddag in ‘Villa Politica’. Wie is deze jonge politicus die gezien wordt als een rijzende ster in de PS, symbool staat voor een nieuwe politieke cultuur in zijn partij én ook bekend staat als overtuigd republikein?