AP
Volledig scherm
© AP

Protesten Kazachstan hebben 225 mensen het leven gekost

De gewelddadige protesten in Kazachstan, die begonnen waren als vreedzame manifestaties tegen de stijging van de energieprijzen, hebben aan 225 mensen het leven gekost. Dat melden de autoriteiten. Het gaat om een veel hoger aantal dan eerder gemeld.

 1. Brusselse correctionele rechtbank maakt straffen voor medeplichtigen aanslagen Parijs bekend

  Brusselse correctio­ne­le rechtbank maakt straffen voor medeplich­ti­gen aanslagen Parijs bekend

  Op het proces over het Belgische luik van het onderzoek naar de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs, heeft de Brusselse correctionele rechtbank Abid Aberkan, de man die Salah Abdeslam onderdak bood, veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar met probatie-uitstel. Verdachten Zakaria Jaffal, Ayoub Bazarouj, Mohamed Rabhioui en Smail Farisi zijn volledig vrijgesproken. Acht andere verdachten – Ibrahim Abrini, Soufiane Al Aroub, Abdoullah Courkzine, Youssef El Ajmi, Rafik El Hassani, Abid Aberkan, Lazez A. en Meryem E.B. – worden wel schuldig verklaard, maar voor hen valt ook een deel van de tenlasteleggingen weg.
 2. President Kazachstan belooft heropbouw en roemt Russische troepen die “heel belangrijke” rol hebben gespeeld bij stabilisatie

  President Kazachstan belooft heropbouw en roemt Russische troepen die “heel belangrij­ke” rol hebben gespeeld bij stabilisa­tie

  De president van Kazachstan, Kassym-Zjomart Tokajev, is woensdag voor het eerst sinds het dodelijke oproer van vorige week naar Almaty (Alma-Ata) gereisd, waar hij beloofde de schade in de grootste stad van het land te herstellen. “Het komt er nu op aan de stad zo snel mogelijk weer op te bouwen (...) Ik twijfel er niet aan dat de stad hersteld zal worden”, zei de president volgens een mededeling van het Kazachse presidentschap.
 1. De allerbeste camera’s voor je vakantiefoto’s schuilen in deze smartphones
  Tweakers

  De allerbeste camera’s voor je vakantiefoto’s schuilen in deze smartpho­nes

  Ben je nog voor je vakantie op zoek naar een nieuwe smartphone? Hecht je veel belang aan de kwaliteit van de bijhorende camera, om zo onvergetelijke vakantiekiekjes en festivalfoto’s te kunnen maken? Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers trakteert je op zijn top drie smartphones-met-de-zotste-camera’s van het moment én geeft ook enkele minder dure alternatieven mee.
 2. President Kazachstan kondigt vertrek internationale troepenmacht aan

  President Kazachstan kondigt vertrek internatio­na­le troepen­macht aan

  De eerste soldaten van de internationale troepenmacht onder leiding van Rusland zullen deze week Kazachstan verlaten. Dat heeft president Kassym-Jomart Tokajev verklaard in het parlement. De terugtrekking start binnen twee dagen en die zal minder dan tien dagen duren. "De hoofdmissie van de CSTO-troepen is afgesloten." Het parlement verkoos dinsdag ook Alikhan Smailov tot regeringsleider. Hij was reeds aangesteld als interimpremier.