Fotomontage HLN. De Russische president Vladimir Poetin en een telling van de stemmen van het "schijnreferendum" in Donetsk op 27 september.
Volledig scherm
Fotomontage HLN. De Russische president Vladimir Poetin en een telling van de stemmen van het "schijnreferendum" in Donetsk op 27 september. © Sputnik via Reuters, Anatoliy Zhdanov / Kommersant / POLARIS / Photo News

Pro-Russische leiders van Loehansk en Cherson vragen Poetin bezette gebieden in Oekraïne te annexeren

UpdateDe pro-Russische autoriteiten in de Oekraïense regio’s Loehansk en Cherson hebben woensdag aangekondigd dat ze de Russische president Vladimir Poetin gevraagd hebben bij Rusland te kunnen aansluiten. De vraag komt er een dag na een schijnreferendum in de regio’s, dat door zowat de hele internationale gemeenschap wordt veroordeeld. Rusland verwacht dat er nog meer referenda in Oekraïne zullen volgen. Dat verklaarde de Russische VN-ambassadeur Vasily Nebenzya dinsdag in de VN-Veiligheidsraad.

  1. Wie zit er achter onderzeese aanslag op gaspijpleiding Nord Stream 1 en 2? “Kan niet anders dan sabotage zijn”
    PREMIUM

    Wie zit er achter onderzeese aanslag op gaspijplei­ding Nord Stream 1 en 2? “Kan niet anders dan sabotage zijn”

    De schade aan de onderzeese gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 kan niet anders dan het resultaat zijn van sabotage. Dat zegt nu ook de Deense premier Mette Frederiksen met zoveel woorden. Maar wie zit erachter? Poetin? Oost-Europese landen? Of net tegenstanders van de Russische president uit eigen land? “Wie Nord Stream 1 en 2 kan saboteren, kan ook de Noorse pijpleidingen naar het VK, Duitsland en Polen saboteren. En dat zou een grote ramp zijn”, zegt de Nederlandse energie-analist Jilles van den Beukel van het The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS).