Premier Sophie Wilmes (MR) bij de heropening van het Belgische consulaat-generaal in Lubumbashi.
Volledig scherm
Premier Sophie Wilmes (MR) bij de heropening van het Belgische consulaat-generaal in Lubumbashi. © Photo News

President Tshisekedi nodigt koning Filip uit op viering 60 jaar Congolese onafhankelijkheid

Met de plechtige heropening van het Belgische consulaat-generaal in Lubumbashi, deze voormiddag door premier Sophie Wilmès, zijn de banden tussen België en Congo opnieuw genormaliseerd. Félix Tshisekedi is nu een jaar president, en in dat jaar werden de verschillende maatregelen die de Congolezen tegen België hadden getroffen, opgeheven. De officiële heropening van het consulaat vormt daarin een laatste stap, al is de in 2017 abrupt afgebroken militaire samenwerking nog niet herstart, ondanks de Belgische wil om dat te doen. Deze namiddag had Wilmès een gesprek met president Tshisekedi die koning Filip uitgenodigt voor de feestelijkheden rond de 60e verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid eind juni. “De president heeft woordelijk gezegd dat de koning uitgenodigd is”, aldus Wilmès.

18 reacties

 • Rudy De Wever

  1 jaar geleden
  Fijn interview met de ambassade er tegenwoordigers, men noemde het een land vol corruptie de Congo, ik zie maar 1 verschil met ons land, daar gaat het direct to the point hier doet men het achterbaks via zetels in raad van besturen, is ook corruptie maar legaal dan.
 • leppens victor

  1 jaar geleden
  Hoeveel miljard heeft Belgie al gedumpt in deze bodemloze put? Resultaat?Buiten een paar nieuwe miljonairs,nul komma nul. mvg.
 • André Gijbels

  1 jaar geleden
  Ons begrotingstekort put is groter en dieper geworden om de geld put van de Congo te vullen
 • Jean West

  1 jaar geleden
  De banden tussen België en Congo zijn alweer eens opnieuw genormaliseerd. Met andere woorden Congo gaat weer geld ontvangen.
 • Ronald De Smet

  1 jaar geleden
  Om te vieren hebben ze wel geld. Een land met 48 verschillende mineralen in de grond, waaronder de meeste dure en de meest zeldzame, een land met miljoenen hectare vruchtbare grond, een land met water en zon in overvloed, een land waar mensen sterven van ontbering, van ellende en van honger, een land met kinderarbeid, een land met onbekwame corrupte leiders, een land zonder gezondheidszorg…..enz….
 1. Piloot liet tijdens begin pandemie briefje achter in vliegtuig: “Wanneer je dit toestel weer komt oppikken, is er licht aan eind van de tunnel”
  2

  Piloot liet tijdens begin pandemie briefje achter in vliegtuig: “Wanneer je dit toestel weer komt oppikken, is er licht aan eind van de tunnel”

  “Controleer het klaptafeltje.” Piloot Nick Perez bekeek begin deze maand nieuwsgierig het dienblad in de cockpit van de allerlaatste A321, die nog steeds geparkeerd stond in Victorville in de Californische woestijn. Daar vond hij een briefje van collega Chris Dennis, de laatste piloot die met dit toestel had gevlogen aan het begin van de pandemie. Het briefje dat meer dan een jaar in een Delta-vliegtuig was opgeborgen, werpt een blik op de onzekere dagen vlak voordat de wereld stilviel wegens Covid-19.