De Poolse president Andrzej Duda.
Volledig scherm
De Poolse president Andrzej Duda. © reuters

President Polen blokkeert hervorming justitie na protest

De Poolse president Andrzej Duda heeft vandaag aangekondigd een veto uit te spreken over een belangrijk deel van een omstreden hervorming van de justitie in zijn land. Het parlement heeft de hervormingen die zijn voorgesteld door de regering van de conservatieve regering van de Partij voor Recht en Gerechtigheid (PiS) al aangenomen, maar Duda moet de wet tekenen.

  1. Poolse oud-president Walesa sluit zich aan bij protestbeweging tegen hervorming van justitie

    Poolse oud-president Walesa sluit zich aan bij protestbe­we­ging tegen hervorming van justitie

    De Poolse oud-president Lech Walesa heeft zich aangesloten bij de protestbeweging tegen de hervorming van het justitieapparaat door de Poolse regering. In een toespraak voor demonstranten in zijn woonplaats Gdansk zei hij dat de scheiding der machten een van de belangrijkste verworvenheden van zijn beweging Solidariteit was, en spoorde hij hen aan "alle middelen" te gebruiken "om te heroveren wat we voor jullie hebben bereikt".
  2. Turks ministerie van Defensie zegt dat het Zweedse wapens heeft gevonden in schuilplaats PKK

    Turks ministerie van Defensie zegt dat het Zweedse wapens heeft gevonden in schuil­plaats PKK

    Het Turkse leger heeft in een operatie tegen de terroristische PKK in grotten van de Koerdische guerrillabeweging Zweedse antitankwapens gevonden. De Turkse krant Takvim meldt dit woensdag op basis van het ministerie van Defensie. De mededeling komt op de dag dat Zweden en Finland in Ankara de Turkse regering proberen over te halen het verzet tegen het NAVO-lidmaatschap van de twee Noord-Europese landen op te geven. Die willen lid worden omdat Rusland Oekraïne heeft aangevallen.