President Biden wil meer Amerikanen toegang geven tot ziekteverzekering en draait maatregelen terug die toegang tot abortus beperken
De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden wil de ziekteverzekering toegankelijker maken voor Amerikanen tijdens de coronapandemie. Biden zal donderdag een pakket maatregelen tekenen waarmee Amerikanen zich vanaf half februari gedurende drie maanden kunnen aanmelden voor een verzekering via het zogenoemde Obamacare, die onder president Donald Trump flink was uitgekleed. Daarnaast zal hij ook het verbod op het financieren van internationale (hulp)organisaties die adviseren over geboorteplanning en abortus terugdraaien.
Onverzekerden en mensen die hun baan zijn kwijt geraakt tijdens de coronapandemie krijgen daarmee de kans een deel van hun zorgkosten terug te krijgen. Tijdens de verkiezingscampagne had Biden al beloofd de zorg toegankelijker en betaalbaarder te maken. Nu het coronavirus veel mensen ziek maakt is dat volgens hem des te urgenter.
De bedoeling is dat ook mensen met langdurige aandoeningen zich kunnen verzekeren. Verder gaan overheidsdiensten onderzoeken hoe Medicaid, een zorgverzekeringsprogramma van de overheid voor armen, toegankelijker kan worden. De president “gelooft dat iedere Amerikaan het recht heeft op de gemoedsrust die gepaard gaat met de wetenschap dat ze toegang hebben tot betaalbare en kwalitatieve gezondheidszorg”, aldus het Witte Huis.
Abortus
Biden draait ook een verbod terug op het financieren van internationale (hulp)organisaties die adviseren over geboorteplanning en abortus. De regering-Trump had die ban ingevoerd, net als eerdere Republikeinse presidenten voor hem, die steevast ongedaan werden gemaakt als er weer een Democraat aan de macht kwam.
Ook regels van de vorige regering die het door de overheid betaalde gezinsplanningsklinieken in de VS verbiedt vrouwen door te verwijzen voor een abortus worden opnieuw bekeken. Onder meer Planned Parenthood, een grote organisatie die meerdere klinieken beheert waar vrijwillige zwangerschapsonderbrekingen worden aangeboden, maar waar ook getest wordt op bijvoorbeeld borstkanker, kreeg door het verbod geen federaal geld meer.
Eerste Minister Alexander De Croo reageert donderdag opgezet met de intrekking van de ‘Global Gag Rule’ door de Amerikaanse president Joe Biden. Die ‘Global Gag Rule’ werd ingevoerd door voormalig president Donald Trump. De regel bepaalde dat organisaties die vrouwen helpen met gezinsplanning geen subsidies meer kregen.
In 2017 was Alexander De Croo, toen nog als minister van Ontwikkelingssamenwerking, een van de drijvende krachten achter de lancering van het She Decides-initiatief, als reactie op het besluit van het Witte Huis dat Amerikaanse steun verbood aan organisaties die gezinsplanning in ontwikkelingslanden ondersteunen.
Roe v. Wade
Sinds de historische beslissing van het Hooggerechtshof in 1973 in de zaak Roe v. Wade is abortus legaal in de Verenigde Staten, maar het onderwerp verdeelt de Amerikaanse bevolking nog altijd diep. Vooral godsdienstige gemeenschappen verzetten zich fel.
Zoals elk jaar rond de verjaardag van het Roe v. Wade-arrest, zullen de tegenstanders van abortus vrijdag van zich laten horen. Maar door de pandemie zal hun betoging dit jaar virtueel plaatsvinden, in tegenstelling tot vorig jaar, toen zelfs Donald Trump deelnam.
Hoewel president Biden een fervent katholiek is, ondersteunt hij het recht van vrouwen om te kiezen of ze hun zwangerschap al dan niet willen voortzetten.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
12 trendtassen die je lentegarderobe een instant stijlupgrade geven
Is je kleerkast toe aan een lente-update? Met een hippe handtas geef je zelfs de meest eenvoudige outfit een makkelijke stijlboost. Een tas in maanvorm, met opvallende schakels, in een verrassend vierkant formaat of met een flinke portie blingbling? Deze handtassentrends sieren de catwalks en kan je zo kopiëren. -
Tweakers
Gemiddelde Belg ontvangt 1.600 euro netto vakantiegeld: deze toptv's passen binnen dit budget
Honderdduizenden werknemers krijgen rond deze periode een deugddoende som aan vakantiegeld. Ben je niet zo’n vakantieganger en wil je liever investeren in een gloednieuwe tv voor thuis? Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers geeft zijn top 3 van toestellen mee die je met je vakantiegeld kan betalen. -
14
Activiste dringt door tot rode loper Cannes en protesteert tegen seksueel geweld in Oekraïne
Een vrouw heeft vrijdagavond tijdens een première op het festival van Cannes geprotesteerd tegen het seksueel geweld tegen vrouwen in Oekraïne. De vrouw trok op de rode loper een groot deel van haar kleren uit. Op haar lichaam had ze met verf de tekst Stop raping us (‘Stop met ons te verkrachten’) geschreven, over de kleuren van de Oekraïense vlag. -
-
Tweede geval van apenpokken in Nederland vastgesteld
Het apenpokkenvirus is bij een tweede persoon in Nederland vastgesteld. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De tweede positieve testuitslag kwam zaterdag binnen, nadat op vrijdag ook al iemand het virus onder de leden bleek te hebben. Het RIVM geeft geen informatie over de beide patiënten. -
12-jarige uit VS scheurt trommelvlies door te luid signaal AirPods, Apple aangeklaagd
De ouders van een 12-jarige jongen uit de VS hebben Apple aangeklaagd. De Amerikaanse jongen zou blijvende gehoorschade hebben opgelopen nadat hij via zijn AirPods een Amber Alert op een zeer hoog volume kreeg. -
Biden na week meer gewaardeerd dan Trump in volledige ambtstermijn
De nieuwe president van de Verenigde Staten, Joe Biden, haalt na ongeveer een week hogere waarderingscijfers dan zijn voorganger Donald Trump in zijn hele ambtstermijn. Dat blijkt uit een onderzoek dat de universiteit van Monmouth (New Jersey) heeft gepubliceerd. -
VS en Zuid-Korea gaan gezamenlijke militaire activiteiten uitbreiden na toegenomen dreiging Noord-Korea
De Verenigde Staten en Zuid-Korea gaan hun gezamenlijke militaire activiteiten rond het Koreaanse schiereiland opschalen. Dat hebben de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot Yoon Suk-yeol zaterdag afgesproken tijdens een ontmoeting in Seoel.