Mark Rutte.
Volledig scherm
Mark Rutte. © ANP

Premier Rutte over versoepelingen in Nederland: “We doen iets heel spannends”

Alle contactberoepen mogen vanaf volgende week dinsdag weer opstarten in Nederland. Concreet gaat het om kappers, schoonheidsspecialisten, nagelstylisten en uitbaters van massagesalons. Een uitzondering geldt voor sekswerkers. Leerlingen in het middelbaar mogen weer minimaal één dag in de week naar school gaan. Winkelen kan enkel op afspraak en wie jonger is dan 28 jaar mag sporten in teamverband. “We zijn het aardig zat aan het worden, maar we zijn op weg naar betere tijden. Dat perspectief is er”, klinkt het.

11 reacties

 • John Ulmer

  2 maanden geleden
  Fase nr 21. Hoe ver kunnen we nog gaan voor de bevolking beseft dat ze uitgelachen wordt?
 • Catherine Thomas

  2 maanden geleden
  Winkelen op afspraak, ge gaat zien hoe rap de winkeliers dat beu gaan zijn want dan kunnen ze nooit genoeg verkopen op een dag.. Dat is in belgie toch beter geregeld
 • Jozef Vermeir

  2 maanden geleden
  Het zou heel spannend kunnen worden
 • Ingrid Struyf

  2 maanden geleden
  Stop met ons te vergelijken met Nederland!
 • Gino Denil

  2 maanden geleden
  Het nieuwe spannende liberale spel. Spelen met het leven van de burgers.
 1. Nu de ene lobbygroep na de andere naar versoepelingen hengelt: uit wie bestaat de ‘versoepelbrigade’, en wat willen ze precies?
  PREMIUM

  Nu de ene lobbygroep na de andere naar versoepe­lin­gen hengelt: uit wie bestaat de ‘versoepel­bri­ga­de’, en wat willen ze precies?

  De heropening van de kappers heeft de deur opengezet voor een lawine aan vragen om versoepelingen. Elke dag is er wel een andere lobbygroep of instantie die opstaat om versoepelingen te eisen: van de fitnesscentra en privésauna’s over het onderwijs en de cultuursector tot ijsjesverkopers en foorkramers. En niet te vergeten: wij allemaal. Het Overlegcomité van volgende vrijdag wacht de schier onmogelijke taak een traject uit te tekenen dat iedereen gelukkig stemt, zoveel is zeker. De versoepelbrigade: wie zijn dat allemaal, en wie wil wat?
 1. Onze opinie. Omdat we ons met Kerstmis niet lieten verleiden, moeten we nu iets minder lijden
  PREMIUM

  Onze opinie. Omdat we ons met Kerstmis niet lieten verleiden, moeten we nu iets minder lijden

  'We staan voor cruciale weken.' Die wollige waarschuwing horen we nu al maanden. Het ondergraaft stilletjes het vertrouwen in de wetenschap. Daarom was de persconferentie van de premier - jawel - cruciaal. Ze gaf een blik op de machinekamer. Op de radertjes die onze vrijheden beperken. Op een moment dat de maatregelen steeds meer aanvoelen als een strop om de nek. Het was slim en helder. Punt.
 2. Je autoverzekering sneller opzeggen, is het binnenkort mogelijk?

  Je autoverze­ke­ring sneller opzeggen, is het binnenkort mogelijk?

  Een autoverzekering jarenlang bij dezelfde verzekeraar houden? Veel mensen doen het. Zelfs bij de aankoop van een nieuwe wagen stappen velen gewoontegetrouw naar hun eigen verzekeraar voor een nieuw voorstel. De strenge regeling om een contract over te dragen naar een andere verzekeraar schrikt af. Maar daar brengt een nieuw wetsvoorstel binnenkort misschien verandering in. Independer.be legt uit hoe je je autoverzekering kan overdragen en wat er in de toekomst zou kunnen veranderen.
 3. Wanneer mogen we versoepelen? “In april kan het voorzichtig, in mei helemaal veilig”
  PREMIUM

  Wanneer mogen we versoepe­len? “In april kan het voorzich­tig, in mei helemaal veilig”

  Een inzicht in de machinekamer van de wetenschap, noemde premier Alexander De Croo (Open Vld) de onverwachte persconferentie van vanmiddag. De voorspellingen tonen dat het onverstandig is om voor mei alle remmen los te gooien, maar dat wil niet zeggen dat er in april of zelfs in maart geen kleine versoepelingen mogelijk zijn. Wat er dan precies wanneer kan? Viroloog Steven Van Gucht legt het uit.
 1. Nationaal rouwmoment legt leven in Engeland een minuut lang (letterlijk) stil
  Play

  Nationaal rouwmoment legt leven in Engeland een minuut lang (letterlijk) stil

 2. Zijn er ook versoepelingen voor kinderen mogelijk? Benjamin Dalle: "Het advies blijft: één hobby per kind"
  Play

  Zijn er ook versoepe­lin­gen voor kinderen mogelijk? Benjamin Dalle: "Het advies blijft: één hobby per kind"