Antonio Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties.
Volledig scherm
Antonio Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties. © REUTERS

Portugal nomineert VN-secretaris-generaal Guterres officieel voor tweede mandaat, maar critici willen vrouw aan hoofd van VN

De Portugese regering heeft Antonio Guterres officieel genomineerd voor een tweede mandaat als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Hij vervult zijn opdracht met "onafhankelijkheid, competentie en een vermogen tot dialoog", aldus de Portugese premier Antonio Costa.

7 reacties

 • Catherine MISTIAEN

  2 maanden geleden
  Als er zeer weinig vrouwelijke kandidaten zich spontaan aandienen én als deze niet het niveau halen van de mannelijke kandidaten, dan is koste wat kost daar toch een vrouw willen plaatsen, op zijn minst verdacht te noemen. Tenzij er een meerwaarde zou zijn. Vraag is: welke meerwaarde?
 • Jan Lanclus

  2 maanden geleden
  Daar gaan we weer.
 • Pieter Janssens

  2 maanden geleden
  Waarom moet er nu steeds een evenwicht zijn in deze politieke mandaten met vrouwen ? Selecteer aub eens op kwaliteit en studie niveau...
 • Ronny Biesen

  2 maanden geleden
  Neem de bekwaamste. Man of vrouw doet er niet toe. De bekwaamste die hebben we nodig.
 • piet devlieger

  2 maanden geleden
  Indien er een vrouw is die de job beter kan dan hij (en die job ook wil doen) dan is dat prima. Maar als er een vrouw die job krijgt omdat er al zeven decennia lang mannen die job deden dan is men totaal verkeerd bezig. Geef de bekwaamste de job omdat hij of zij de bekwaamste is en niet omdat het een man of een vrouw is.
 1. België op elfde plaats op wereldpersvrijheidindex, maar “situatie blijft onrustwekkend”
  2

  België op elfde plaats op wereldpers­vrij­heid­in­dex, maar “situatie blijft onrustwek­kend”

  Reporters Zonder Grenzen (RSF) trekt aan de alarmbel: de beoefening van de journalistiek, volgens de organisatie het eerste vaccin tegen desinformatie in een pandemie, is volledig of deels geblokkeerd in meer dan 130 landen. Dinsdag heeft de ngo haar wereldpersvrijheidsindex gepubliceerd. België staat op de elfde plaats en stijgt een plaats ten opzichte van vorig jaar, maar toch beschouwt RSF de situatie in ons land als zorgwekkend.
 2. Advocaat van ex-agent vraagt vrijspraak in slotpleidooi proces George Floyd, jury buigt zich nu over schuldvraag
  9

  Advocaat van ex-agent vraagt vrijspraak in slotplei­dooi proces George Floyd, jury buigt zich nu over schuld­vraag

  Het proces rond de spraakmakende dood van de zwarte Amerikaan George Floyd nadert de ontknoping. De juryleden hebben zich afgezonderd om zich te buigen over de vraag of de witte ex-agent Derek Chauvin schuldig is aan het overlijden van Floyd tijdens diens arrestatie vorig jaar in Minneapolis. Het is nog koffiedik kijken hoelang dat zal duren. In zijn slotpleidooi vroeg de advocaat van Chauvin de vrijspraak voor zijn cliënt.
 1. Uitgelegd. Wat is lachgas en hoe gevaarlijk is het?
  Play

  Uitgelegd. Wat is lachgas en hoe gevaarlijk is het?

 2. Man probeert tijdens politieachtervolging auto te stelen
  Play

  Man probeert tijdens politieach­ter­vol­ging auto te stelen