De Hongaarse premier Viktor Orbán tijdens een bezoek aan Londen in mei van dit jaar
Volledig scherm
PREMIUM
De Hongaarse premier Viktor Orbán tijdens een bezoek aan Londen in mei van dit jaar © EPA

PORTRET. Viktor Orbán, de omstreden Hongaarse premier: “Vladimir Poetin, maar dan zonder de spieren”

“Vladimir Poetin, maar dan zonder de spieren.” Zo bestempelde de Franse filosoof Bernard-Henri Lévy de Hongaarse leider Viktor Orbán (58) ooit. “Een mollige despoot.” De man die nu opnieuw voor grote ophef zorgt met zijn omstreden homowet, werd ooit gevierd voor zijn verzet tegen de Sovjetonderdrukking. Maar ook in Hongarije bleek: niets is zo gevaarlijk voor de vrijheid dan een vrijheidsstrijder die de macht verovert.

33 reacties

 • willy cammaerts

  1 maand geleden
  Orban vindt de subsidiestromen vd EU wel leuk, kwestie van zijn vriendjes vd nodige cash te voorzien, maar eigenlijk heeft hij wel ernstiger problemen. Corruptie om te beginnen, want daar is heel de ruzie mee begonnen, maar ook de 25% Hongaren die het land verlieten, blijkbaar vinden die het dan toch beter in het westen v/d EU. Maar het feit dat er hier ook weer bewonderaars van Orban opduiken toont wel aan hoe gemakkelijk het is om mensen in een democratie om de tuin te leiden.
 • Jean West

  1 maand geleden
  Als zijn land uit de EU moet dan moet ook alle vorm van religie verboden worden want deze zijn al eeuwenlang anti holebi.
 • Philippe Deckers

  1 maand geleden
  Hoeveel journalisten hebben al eens de moeite genomen om die wet te lezen? Daar staat helemaal niets verkeerds in.
 • Petrus Dijkzeul

  1 maand geleden
  Omstreden homo wet, de soep zal nooit zo heet gegeten worden als opgediend.
 • Clemence Nees

  1 maand geleden
  Orban, een fiere Hongaar, die weet wat hjj wil. En heeft onze pronker Decroo niks anders te doen dan Orban achterna te zitten?
 1. Hoger diploma, hoger loon? Niet altijd!
  Salaris

  Hoger diploma, hoger loon? Niet altijd!

  Het einde van het schooljaar brengt nieuwe dilemma’s met zich mee. Heel wat jongeren zullen er zich deze zomer het hoofd over breken of ze gaan verder studeren of niet. En zo ja, wat dan precies? Je keuze heeft belangrijke gevolgen voor de toekomst, denk bijvoorbeeld aan het inkomen dat je zal verdienen. Stijgt je salaris rechtevenredig met je opleidingsniveau, of gaat die vlieger niet per se op? Jobat.be stak het licht op bij Virginie Verschooris, verloningsspecialist bij SD Worx.