Het officiële portret van Valéry Giscard d'Estaing, van de hand van Jacques-Henri Lartigue. Stijlbreuk met alles wat voorafging.
Volledig scherm
PREMIUM
Het officiële portret van Valéry Giscard d'Estaing, van de hand van Jacques-Henri Lartigue. Stijlbreuk met alles wat voorafging. © RV

PORTRET. Valéry Giscard d’Estaing (94) overleden aan gevolgen Covid-19: volmaakte maar één termijn, maar legde basis van de EU

De voormalige Franse president Valéry Giscard d’Estaing is vannacht overleden op zijn landgoed in Authon. Hoewel hij slechts één termijn volmaakte, was VGE één van de belangrijkste Europese politici uit de tweede helft van vorige eeuw. Hij is een grondlegger van de EU zoals we die vandaag kennen. Giscard werd 94 en overleed aan een hartkwaal, gevolg van een Covid-19-besmetting.

2 reacties

 • Catherine MISTIAEN

  7 maanden geleden
  Ik herinner mij VGd'E nog zeer goed. We keken thuis vaak naar A2 en TF1 in de heerlijke jaren zeventig. We moesten zijn naam scanderen tegen onze inwonende, halfdove oma: een hele klus!
 • Glorieux Marieke

  7 maanden geleden
  Het zijn de 60+ die hem nog zullen herinneren. Hij is al sinds 1981 uit de top van de franse politieke wereld verdwenen en toch heeft hij zijn stempel achtergelaten. Meerderjarig en stemrecht aan 18jaar, TGV, aanleg van autostrades, lag aan de basis van de EU, abortus uit strafwetboek en zo meer. En toch kreeg hij in 1981 stank voor dank.
 1. Vrijwel heel Europa kleurt groen op coronakaart: ook Vlaanderen krijgt een groene kleur
  Play

  Vrijwel heel Europa kleurt groen op corona­kaart: ook Vlaanderen krijgt een groene kleur

  De Europese coronakaart kleurt, afgezien van Nederland, Spanje, Portugal en enkele kleinere regio’s in andere landen, bijna volledig groen. Ook Vlaanderen krijgt een groene kleur en Nederland kleurt niet langer donkerrood. Ondanks de positieve tendens in Europa draait de reissector nog steeds niet “op volle toeren”, zo zegt Koen Van Den Bosch (Vereniging Vlaamse Reisbureaus). “Als we deze zomer een omzet van 35 procent draaien, zijn we zeer gelukkig."
 2. Reconstructie van uitzonderlijke inspanningen om Trump te redden van Covid-19: “Stafchef vreesde dat president zou sterven”

  Reconstruc­tie van uitzonder­lij­ke inspannin­gen om Trump te redden van Covid-19: “Stafchef vreesde dat president zou sterven”

  In oktober 2020 stond het Witte Huis onder hoogspanning: Donald Trump was besmet met het coronavirus. Zijn gezondheidstoestand verslechterde zienderogen. Medewerkers vreesden dat de president het niet zou halen en begonnen een race tegen de klok om aan levensreddende medicijnen te geraken. De paniek sloeg toe en het Witte Huis was totaal onvoorbereid, waardoor het team van vicepresident Mike Pence niet eens werd geïnformeerd over een plan om hem te beëdigen als Trump arbeidsongeschikt zou worden.