Olena Zelenska en haar man, president Volodymyr Zelensky van Oekraïne.
Volledig scherm
PREMIUM
Olena Zelenska en haar man, president Volodymyr Zelensky van Oekraïne. © RV

PORTRET. Het geheime wapen van Oekraïne: presidentsvrouw Olena Zelenska

Eigenlijk staat ze het liefst buiten de schijnwerpers en hoewel ze haar boterham verdient met het schrijven van comedy, vindt ze het vreselijk om een grap te vertellen. Sinds de uitbraak van de oorlog met Rusland neemt Olena, echtgenote van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, het voortouw en gebruikt ze haar sociale media (2,4 miljoen volgers op Instagram and counting!) op sublieme wijze om haar boodschap uit te dragen. Maak kennis met het geheime wapen van de Oekraïners.

 1. Bom van 500 kilo uit Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt in Berlijn: 12.000 inwoners geëvacueerd

  Bom van 500 kilo uit Tweede Wereldoor­log onschade­lijk gemaakt in Berlijn: 12.000 inwoners geëvacu­eerd

  In Berlijn zijn de Duitse autoriteiten er in de nacht van donderdag op vrijdag in geslaagd om een bom van 500 kilo uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk te maken. Het explosief werd donderdagochtend ontdekt op een bouwterrein in de wijk Friedrichshain, in het oosten van de stad. Zo’n 12.000 inwoners in een straal van 500 meter rondom de vindplaats moesten tijdelijk worden geëvacueerd.
 2. Staat de ‘ijzersterke vriendschap’ tussen Rusland en China onder druk? “China zegt eigenlijk dat de oorlog hen niet goed uitkomt”
  PREMIUM

  Staat de ‘ijzerster­ke vriend­schap’ tussen Rusland en China onder druk? “China zegt eigenlijk dat de oorlog hen niet goed uitkomt”

  “De vriendschap tussen China en Rusland is ijzersterk”, zegt de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi. De Chinese president Xi Jinping noemt de crisis dan weer “zwaar verontrustend”. “Ik denk dat je een onderscheid moet maken tussen de Chinese retoriek en de acties die ze ondernemen en dan kun je stellen dat ze zich toch niet volledig achter Rusland scharen in deze oorlog”, meent defensie-expert Sven Biscop (UGent/Egmont Instituut).