Sharbat Gula zoals ze in 1985 op de cover van National Geographic verscheen (links) en zoals fotograaf Steve McCurry haar zeventien jaar later vastgelegd heeft.
Volledig scherm
PREMIUM
Sharbat Gula zoals ze in 1985 op de cover van National Geographic verscheen (links) en zoals fotograaf Steve McCurry haar zeventien jaar later vastgelegd heeft. © ap

PORTRET. Afghanistans beroemdste vrouw, die eigenlijk niet op de foto wilde

Er zijn weinig mensenlevens die zo hard beïnvloed werden door één enkele foto als dat van Sharbat Gula. Zij is het Afghaanse meisje dat in 1985 op de cover van National Geographic verscheen. Het is aan die beroemdheid te danken dat ze deze week naar Europa mocht komen om aan de taliban te ontsnappen. Maar wou ze dat wel? En was die vlucht ook nodig geweest als haar doordringend groene ogen nooit aan de wereld waren getoond? Dit is het verhaal van een vrouw die eigenlijk niet wou poseren — en liever niet beroemd was geweest.

  1. “China constant aanwezig in de buurt van Japanse eilanden en Taiwan”

    “China constant aanwezig in de buurt van Japanse eilanden en Taiwan”

    De Chinese marine heeft een constante aanwezigheid in het westen van de Stille Oceaan gerealiseerd, meldt de Financial Times zondag. Al sinds zo'n zes maanden voerde China marine-oefeningen uit rond de Riukiu-eilanden, maar inmiddels is er op elk moment minstens één Chinees marineschip aanwezig, soms vergezeld door een tweede. De Riukiu-eilanden bevinden zich tussen het Japanse hoofdeiland en Taiwan en zijn Japans grondgebied.