Een talibanstrijder bewaakt een checkpoint in Kaboel.
Volledig scherm
Een talibanstrijder bewaakt een checkpoint in Kaboel. © REUTERS

Populariteit president Biden daalt fors na taliban-opmars, EU-buitenlandchef: “We moeten met de taliban praten”

Op de luchthaven van Kaboel in Afghanistan landen en vertrekken opnieuw vliegtuigen. Er is een eerste toestel van Defensie vertrokken richting Islamabad (Pakistan). Inmiddels hebben de taliban verzoenende taal gesproken tijdens een persconferentie. “Er zal niemand in Afghanistan iets overkomen”, klonk het. Voorts gaf de taliban aan vrouwenrechten te verdedigen, maar wel binnen het kader van de sharia. Ondertussen proberen nog altijd duizenden aan het Westen gelieerde Afghanen het land te ontvluchten. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft gezegd open te staan voor de “gecontroleerde” opvang van “bijzonder kwetsbare” Afghaanse vluchtelingen, maar ze heeft tegelijkertijd toegegeven dat het moeilijk wordt daarover een akkoord te vinden met haar Europese partners. Herlees hier het liveblog van dinsdag 17 augustus.

180 reacties

 • Jean-pierre Thierens

  2 maanden geleden
  Met zo’n mensen kunt ge niet praten . Zij hechten geen enkele waarde aan afspraken en menselijke waarden als het niet binnen hun “overtuiging” past . Enkel keihard en kordaat handelen is de oplossing .
 • paul van gele

  2 maanden geleden
  Het zou heel verstandig zijn van EU-buitenlandchef Josep Borrell om met de taliban te praten zo dat ze hun grenzen beter zouden bewaken en geen terroristen of gelukzoekers door te laten. Desnoods met financiele EU steun en toekomstgericht voor de Islam gelukzoekers die hier zitten op te vangen zodat ze in hun eigen kultuur kunnen zijn.
 • Benny Deridder

  2 maanden geleden
  Praten met Taliban, maar wel een cordon sanitaire in stand houden ? Isoleren, dat land! Als de Afganen zich zonder slag of stoot onderwerpen aan deze moslimextremisten, zullen ze deze wel genegen zijn ook.
 • Peter Van Dam

  2 maanden geleden
  Taliban. Extremisten. Gebrek aan vrouwenrechten. Mogen niet meer dragen wat ze willen. Gelukkig zijn ze hier wel vrij in hun keuze om al dan niet een hoofddoek te dragen en gaan anderen het niet voor hun bepalen. VB zou zoiets nooit doen. Zeggen wat moslimvrouwen mogen dragen en wat niet. Ideologie en geloof is ook vrije keuze hier. VB zou nooit iemand verbieden of verplichten zich anders te kleden om aan hun ideologie te voldoen. Toch? ... *Stilte*... Toch?
 • Michael Van Acker

  2 maanden geleden
  VN houdt 'spoed'beraad op 24/8. Wat een lachertje.
 1. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.