Een talibanstrijder bewaakt een checkpoint in Kaboel.
Volledig scherm
Een talibanstrijder bewaakt een checkpoint in Kaboel. © REUTERS

Populariteit president Biden daalt fors na taliban-opmars, EU-buitenlandchef: “We moeten met de taliban praten”

Op de luchthaven van Kaboel in Afghanistan landen en vertrekken opnieuw vliegtuigen. Er is een eerste toestel van Defensie vertrokken richting Islamabad (Pakistan). Inmiddels hebben de taliban verzoenende taal gesproken tijdens een persconferentie. “Er zal niemand in Afghanistan iets overkomen”, klonk het. Voorts gaf de taliban aan vrouwenrechten te verdedigen, maar wel binnen het kader van de sharia. Ondertussen proberen nog altijd duizenden aan het Westen gelieerde Afghanen het land te ontvluchten. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft gezegd open te staan voor de “gecontroleerde” opvang van “bijzonder kwetsbare” Afghaanse vluchtelingen, maar ze heeft tegelijkertijd toegegeven dat het moeilijk wordt daarover een akkoord te vinden met haar Europese partners. Herlees hier het liveblog van dinsdag 17 augustus.

180 reacties

 • Jean-pierre Thierens

  2 maanden geleden
  Met zo’n mensen kunt ge niet praten . Zij hechten geen enkele waarde aan afspraken en menselijke waarden als het niet binnen hun “overtuiging” past . Enkel keihard en kordaat handelen is de oplossing .
 • paul van gele

  2 maanden geleden
  Het zou heel verstandig zijn van EU-buitenlandchef Josep Borrell om met de taliban te praten zo dat ze hun grenzen beter zouden bewaken en geen terroristen of gelukzoekers door te laten. Desnoods met financiele EU steun en toekomstgericht voor de Islam gelukzoekers die hier zitten op te vangen zodat ze in hun eigen kultuur kunnen zijn.
 • Benny Deridder

  2 maanden geleden
  Praten met Taliban, maar wel een cordon sanitaire in stand houden ? Isoleren, dat land! Als de Afganen zich zonder slag of stoot onderwerpen aan deze moslimextremisten, zullen ze deze wel genegen zijn ook.
 • Peter Van Dam

  2 maanden geleden
  Taliban. Extremisten. Gebrek aan vrouwenrechten. Mogen niet meer dragen wat ze willen. Gelukkig zijn ze hier wel vrij in hun keuze om al dan niet een hoofddoek te dragen en gaan anderen het niet voor hun bepalen. VB zou zoiets nooit doen. Zeggen wat moslimvrouwen mogen dragen en wat niet. Ideologie en geloof is ook vrije keuze hier. VB zou nooit iemand verbieden of verplichten zich anders te kleden om aan hun ideologie te voldoen. Toch? ... *Stilte*... Toch?
 • Michael Van Acker

  2 maanden geleden
  VN houdt 'spoed'beraad op 24/8. Wat een lachertje.
 1. IN BEELD. Of Daniele haar droomhuis zomaar zou laten gesloopt worden? Nee, ze trekt het over het water naar haar eigen grond
  Play
  1

  IN BEELD. Of Daniele haar droomhuis zomaar zou laten gesloopt worden? Nee, ze trekt het over het water naar haar eigen grond

  Verhuizen is op zichzelf al een stresserend gebeuren. Laat staan dat je ook het huis zelf doodleuk verhuist én dat nog eens over het water ook. Toch is dat exact wat Daniele Penney en haar man Kirk hebben gedaan. En het waren de afgebeten nagels meer dan waard. Nu staat het ultieme droomhuis van de Canadese op het plekje van haar dromen in plaats van dat het gesloopt wordt. En wat een uitzicht!
 2. Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdiefstal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro
  Livios

  Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdief­stal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro

  Zit jij momenteel middenin een bouw- of groot renovatieproject? Dan kan je je werf maar beter goed beveiligen en verzekeren, want de gemiddelde schade bij een werfdiefstal bedraagt zo’n 30.000 euro volgens Federale Verzekering. Bovendien zien ze de diefstal van boilers, verwarmingsketels en nieuwe keukens al enkele jaren sterk toenemen. Bouwmachines en -gereedschap zijn dan weer minder in trek. Wat kan je doen om een werfdiefstal te vermijden? Bouwsite Livios zocht het uit.