Justine Damond (links) werd in 2017 onopzettelijk doodgeschoten door politieagent Mohamed Noor
Volledig scherm
PREMIUM
Justine Damond (links) werd in 2017 onopzettelijk doodgeschoten door politieagent Mohamed Noor © RV

Politiegeweld en huidskleur in de VS: wat als de rollen omgekeerd zijn?

In Minneapolis blijft het onrustig nadat een blanke politieagente een ongewapende zwarte jongeman heeft doodgeschoten. Of ze daarvoor wordt bestraft, staat nog niet vast. Dodelijk politiegeweld leidt slechts in 1,7% van de gevallen tot vervolging. Een andere agent uit Minneapolis zit momenteel wel een gevangenisstraf van 12,5 jaar uit voor zulke feiten. Maar hij is zwart en de dode was blank.

18 reacties

 • marc de Volder

  2 jaar geleden
  Linkse praat. Er worden meer blanke agenten door zwarten gedood. Verleden jaar stierven 360 USA agenten. Nu zijn we al bijna aan 100 agenten. Er zijn daar een paar honderdduizend agenten. Lokaal,county,federaal,Staat enz. Europese pers en bevolking die er niets van kent. Agent in een land als Amerika,waar miljoenen burgers wapens dragen,werken in een oorlogszone.
 • DIRK VAN DESSEL

  2 jaar geleden
  Waarom zouden blanken zich een schuldgevoel moeten laten aanpraten ? Daar trappen wij niet in !
 • Michel Philippe

  2 jaar geleden
  Als ge al die berichten leest wordt het zeer moeilijk om conclusies te trekken. Volgens mij is één feit zeker, we veralgemenen te veel. Ik zelf moet daarvoor zeer goed oppassen. Als leden ven een bevolkingsgroep te veel in een negatief daglicht komen zijn de anderen de klos. Dus ordehandhavers reageren daar op en soms te veel. Een feit is zeker, alhoewel sommigen daarin te ver gaan zijn ze dringend nodig. Kunt ge u inbeelden dat er geen politie meer bestaat ? Ik voel mij nu reeds onveilig.
 • Jean Gallet

  2 jaar geleden
  De statistieken zijn er. De Amerikaanse gevangenissen zitten vol met gekleurde misdadigers. De incidenten waren altijd met weerspannige geseinde misdadigers. En de politie in de VS zijn geen speelballen van de politiek, en weten van aanpakken.
 • johan lanoot

  2 jaar geleden
  U maakt een vergelijking die er geen is. De feiten zijn immers totaal anders. Trouwens, wat me steeds opvalt in de zaken van politiegeweld is dat er ook geweld tegen de politie wordt gebruikt (niet gehoorzamen, proberen vluchten, verdachte bewegingen maken ...). In een land vol met wapens zal je dan al sneller zelf je wapen trekken.