Mensen protesteren bij het stadhuis van San Francisco tegen het gebruik van killer robots door de politie.
Volledig scherm
Mensen protesteren bij het stadhuis van San Francisco tegen het gebruik van killer robots door de politie. © AP

Politie mag toch (nog) geen ‘killer robots’ gebruiken in San Francisco

De gemeenteraad van San Francisco heeft dan toch niet voor een resolutie gestemd over het gebruik van ‘killer robots’ bij de politie, maar het idee is nog niet van tafel: een commissie zal zich er nu over buigen. De autoriteiten van de Amerikaanse stad overwogen om de politie toestemming te geven robots in te zetten die in bepaalde extreme gevallen, zoals terreuraanslagen of massamoorden, mensen kunnen doden. Het voorstel leek aanvankelijk groen licht te krijgen, maar de finale goedkeuring kwam er dinsdag uiteindelijk toch niet.

 1. 1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
  Gouden Cross

  1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij

  Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij.
 2. INTERVIEW. Moeten we schrik hebben van robots en slimme technologie? “Artificiële Intelligentie bepaalt ons leven zonder dat we het beseffen”
  PREMIUM

  INTERVIEW. Moeten we schrik hebben van robots en slimme technolo­gie? “Artifi­ciële Intelligen­tie bepaalt ons leven zonder dat we het beseffen”

  U leest dit artikel misschien wel op een smartphone. En als u dat niet doet, dan ligt die smartphone wellicht niet ver weg. In die telefoon zit technologie die slimmer is dan u vermoedt en die iedere dag bijleert. “Mensen zijn zich daar te weinig van bewust”, vindt docent techniek-filosofie Lode Lauwaert (40). “Artificiële Intelligentie is alomtegenwoordig. ‘Slimme’ systemen nemen vandaag al op eigen houtje beslissingen over onze job, lening of verzekering.” Moeten we ons daar zorgen over maken?
 3. “Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost
  TV

  “Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost

  Goed nieuws voor de fans van de bekroonde jongerenreeks ‘Hacked’, want het tweede seizoen is in aantocht. In de eerste tien afleveringen maakte de kijker kennis met de drie hechte vrienden Nilou (Alicia Andries), Malick (Misha van der Werf) en Adanne (Helena Tengan), die gechanteerd en geteisterd werden door een genadeloze hacker. Maar nu is het tijd voor de andere kant van het verhaal. De fans komen eindelijk wat meer te weten over de hacker zélf.
 1. Moordenaar maakt TikTok-filmpjes met nieuwe kleren op oprit van slachtoffer

  Moordenaar maakt Tik­Tok-film­pjes met nieuwe kleren op oprit van slachtof­fer

  Bovenstaande beelden tonen hoe Mohammed El-Abboud (28) pronkt met zijn nieuwe kleren op TikTok. Die heeft hij net gekocht door de auto van Louise Kam te verkopen nadat hij de dame om het leven bracht met zijn handlanger. Hij maakt de beelden in het Engelse Hertfordshire, op de oprit van zijn slachtoffer. Het duo probeerde Kam eerst op te lichten, maar toen dat fout liep, doodden ze de 71-jarige vrouw. El-Abboud en zijn handlanger worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 35 jaar.