De Poolse minister van Defensie Mariusz Blaszczak (links) en de Poolse vicepremier Jaroslaw Kaczynski (rechts) tijdens de voorstelling van het 'Plan voor de Verdediging van het Vaderland'.
Volledig scherm
De Poolse minister van Defensie Mariusz Blaszczak (links) en de Poolse vicepremier Jaroslaw Kaczynski (rechts) tijdens de voorstelling van het 'Plan voor de Verdediging van het Vaderland'. © EPA

Polen streeft naar “radicale versterking van strijdkrachten”

Polen heeft als doel om te beschikken over minstens 250.000 beroepssoldaten en 50.000 leden van de vrijwillige territoriale troepen (WOT). Dat meldde de defensieminister Mariusz Blaszczak tijdens de voorstelling van het ‘Plan voor de Verdediging van het Vaderland’. Momenteel tellen de Poolse strijdkrachten 110.000 beroepssoldaten. Het initiatief zou nodig zijn omdat de veiligheidssituatie in het land verslechtert. 

 1. De kans op overstromingen voor je nieuwe woning correct inschatten? Deze nieuwe G- en P-scores helpen je op weg
  Livios

  De kans op overstro­min­gen voor je nieuwe woning correct inschatten? Deze nieuwe G- en P-scores helpen je op weg

  Wie vastgoed verkoopt of verhuurt, is verplicht om preciezere informatie te verstrekken over de overstromingsgevoeligheid van de woning. Die informatieplicht is er al tien jaar, maar werd in januari verstrengd. Het overstromingsrisico wordt voortaan opgesplitst in een G-score voor het gebouw en een P-score voor het perceel. Bouwsite Livios zocht uit wat er precies veranderd is.
 2. Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangende zon: wie is er dan aansprakelijk?
  Independer

  Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangen­de zon: wie is er dan aansprake­lijk?

  Deze week mogen we flink wat zon verwachten. Dat doet deugd, maar het levert ook extra risico's op wanneer je de baan op moet. Immers, de zon hangt tijdens de winterperiode laag, wat de zichtbaarheid tijdens het autorijden serieus bemoeilijkt. Een kop-staartbotsing is dan snel gebeurd. Bepalen wie aansprakelijk is voor de schade kan dan moeilijk zijn. Independer.be zet daarom vier mogelijke botsingen - en hun gevolgen - op een rij.