Een gesloten steenkoolmijn in het Poolse Katowice.
Volledig scherm
Een gesloten steenkoolmijn in het Poolse Katowice. © AP

Polen sluit "historisch" akkoord over sluiting koolmijnen

Polen gaat tegen 2049 al zijn koolmijnen sluiten. Dat heeft de regering in een “historisch” akkoord afgesproken met de vakbonden. De 120.000 mijnwerkers komen in aanmerking voor een ontslagvergoeding en voor de mijnregio Silezië wordt geld vrijgemaakt.

3 reacties

 • Jozef Van Mellaert

  2 maanden geleden
  Het Europa van de twee snelheden. De mijnen in 2049 sluiten komt 60 jaar later na de Belgische sluiting. In polen zijn het open mijnen, naast de luchtvervuiling is daarbovenop uitgestrekte zwarte landvervuiling. Het akkoord betekend dat Polen nog 30 jaar mag vervuilen terwijl het in België verboden is om een kachel aan te steken.
 • Ives Ameel

  2 maanden geleden
  Ja we gaan dat ook geloven.
 • Paul Boutsen

  2 maanden geleden
  De deal is er gekomen met België! Binnen de EU wordt Polen klimaatneutraal, maar ter compensatie mag België CO2 uitstotende gascentrales bouwen, en vermits België kleiner is dan Polen, wint het klimaat erbij in de EU. Wat zijn we toch goed!
 1. Poetin over gesprek met Biden: “Geen vriendschap, wel pragmatische dialoog”. Biden beklemtoont “nood aan basisregels”

  Poetin over gesprek met Biden: “Geen vriend­schap, wel pragmati­sche dialoog”. Biden beklem­toont “nood aan basisre­gels”

  De langverwachte ontmoeting tussen de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin die iets na de middag begon, is ondertussen afgelopen. De twee wereldleiders schudden elkaar kort de hand voor de start van hun gesprek. “Het is altijd beter om elkaar face to face te zien”, zei Biden bij aanvang. Een stelling die hij ook na afloop herhaalde. Volgens beide leiders was er tijdens de ontmoeting geen sprake van vijandigheid. Poetin en Biden gaven achteraf elk apart een persconferentie.