Een gesloten steenkoolmijn in het Poolse Katowice.
Volledig scherm
Een gesloten steenkoolmijn in het Poolse Katowice. © AP

Polen sluit "historisch" akkoord over sluiting koolmijnen

Polen gaat tegen 2049 al zijn koolmijnen sluiten. Dat heeft de regering in een “historisch” akkoord afgesproken met de vakbonden. De 120.000 mijnwerkers komen in aanmerking voor een ontslagvergoeding en voor de mijnregio Silezië wordt geld vrijgemaakt.

3 reacties

 • Jozef Van Mellaert

  1 jaar geleden
  Het Europa van de twee snelheden. De mijnen in 2049 sluiten komt 60 jaar later na de Belgische sluiting. In polen zijn het open mijnen, naast de luchtvervuiling is daarbovenop uitgestrekte zwarte landvervuiling. Het akkoord betekend dat Polen nog 30 jaar mag vervuilen terwijl het in België verboden is om een kachel aan te steken.
 • Ives Ameel

  1 jaar geleden
  Ja we gaan dat ook geloven.
 • Paul Boutsen

  1 jaar geleden
  De deal is er gekomen met België! Binnen de EU wordt Polen klimaatneutraal, maar ter compensatie mag België CO2 uitstotende gascentrales bouwen, en vermits België kleiner is dan Polen, wint het klimaat erbij in de EU. Wat zijn we toch goed!
 1. Recordaantal gezinnen op zoek naar goedkoper energietarief: al 1,7 miljoen vergelijkingen in eerste jaarhelft
  Mijnenergie.be

  Recordaan­tal gezinnen op zoek naar goedkoper energieta­rief: al 1,7 miljoen vergelij­kin­gen in eerste jaarhelft

  Mijnenergie.be tekent een nieuw record op: de vergelijkingssite kreeg dit jaar al maar liefst 1,7 miljoen energievergelijkingen te verwerken. Dit ongeziene aantal onderstreept dat de consument in tijden van piekende energieprijzen het heft in eigen handen neemt en actief uitzoekt welke energieleverancier de goedkoopste tarieven aanbiedt. Kristof De Paepe, energie-expert bij Mijnenergie.be, geeft toelichting.
 2. Klacht van Duits farmabedrijf CureVac tegen concurrent BioNTech omwille van innovatieve messenger-RNA-technologie in coronavaccins

  Klacht van Duits farmabe­drijf CureVac tegen concurrent BioNTech omwille van innovatie­ve messenger-RNA-technolo­gie in coronavac­cins

  Het Duitse biotechnologiebedrijf CureVac heeft dinsdag aangekondigd dat het klacht indient tegen zijn concurrent BioNTech, dat samen met farmabedrijf Pfizer een van de succesvolste coronavaccins ontwikkelde. Volgens CureVac heeft BioNTech met de innovatieve messenger-RNA-technologie (in het Nederlands ook "boodschapper-RNA") een inbreuk gepleegd op CureVacs intellectuele eigendom. In een reactie zegt BioNTech dat zijn werk "origineel" is en dat het bedrijf "zich krachtig zal verdedigen tegen alle beschuldigingen".