De grensovergang tussen Polen en Wit-Rusland in Kuznica.
Volledig scherm
De grensovergang tussen Polen en Wit-Rusland in Kuznica. © via REUTERS

Polen sluit grensovergang in Kuznica, noodtoestand in Litouwen

Wegens de gespannen situatie aan de grens met Wit-Rusland heeft Polen dinsdag een grensovergang met zijn buurland gesloten. Zoals aangekondigd is het grensverkeer voor goederen en personen aan de grensovergang Kuznica sinds 07.00 uur gesloten, bevestigt een woordvoerster van de Poolse grenswacht. Reizigers moeten naar de grensovergangen in Terespol en Bobrowniki gaan. Ondertussen is in Litouwen de noodtoestand afgekondigd.

 1. 'Een van ziekste Covid-19-patiënten ooit' in Londen ademt na meer dan een jaar weer zonder extra zuurstof

  'Een van ziekste Co­vid-19-patiënten ooit' in Londen ademt na meer dan een jaar weer zonder extra zuurstof

  De veertigjarige Andrew Watts werd ziek op kerstdag 2020 en testte een dag later positief op het coronavirus. Hij werd opgenomen in een Londens ziekenhuis met een longontsteking. Watts kreeg van de artsen de weinig benijdenswaardige titel van “een van de ziekste Covid-19-patiënten ooit”. Pas nu, meer dan een jaar na zijn opname, kan hij thuis weer ademen zonder zuurstofslangetjes in de neus.
 2. Duizenden vluchtelingen vast in niemandsland tussen Polen en Wit-Rusland: “We hebben geen eten en geen water, hoelang moeten we nog wachten?”
  Play

  Duizenden vluchtelin­gen vast in niemands­land tussen Polen en Wit-Rus­land: “We hebben geen eten en geen water, hoelang moeten we nog wachten?”

  Polen zegt duizenden vluchtelingen uit Irak, Afghanistan, Syrië en andere landen te zien opduiken aan zijn grens met Wit-Rusland. De Wit-Russische president Loekasjenko geeft visa aan vluchtelingen om ze vervolgens door te sluizen tot op de grens, maar van terugkeren kan geen sprake zijn. Tot wanhoop van de Polen. De mensen zitten nu samengepakt tussen twee vuren, op het stukje niemandsland aan de buitengrens van de Europese Unie. De Poolse overheid stuurt massaal versterking naar de grens. Om de vluchtelingen tegen te houden, maar ook uit vrees voor een militaire escalatie met buurland Wit-Rusland.
 3. Wit-Russische president Loekasjenko: "Wit-Rusland zal niet knielen voor Europa"

  Wit-Russische president Loekasjen­ko: "Wit-Rus­land zal niet knielen voor Europa"

  Rusland heeft het Westen de schuld gegeven van de gespannen situatie door de duizenden vluchtelingen en migranten aan de Pools-Wit-Russische grens. "Westerse staten hebben jarenlang geprobeerd om hun levenswijze op te dringen aan mensen in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika", zei Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, dinsdag in Moskou. Ook Wit-Rusland houdt het been stijf en gaf aan "niet te zullen knielen voor Europa".