EPA
Volledig scherm
© EPA

Polen en VS gekant tegen nieuwe Russisch-Duitse pijplijn: "Bedreiging voor Europese stabiliteit"

De Verenigde Staten en Polen hebben gezamenlijk de geplande bouw van een gaspijplijn tussen Rusland en Duitsland via de Baltische Zee bekritiseerd. "Polen en de VS zijn tegen Nord Stream 2, omdat het de algemene veiligheid en de energiepolitieke stabiliteit van Europa bedreigt", zei de buitenlandminister van de Verenigde Staten, Rex Tillerson, vandaag in Warschau. Het project vergroot de afhankelijkheid van Russische gasleveringen, waarschuwden de Poolse regeringsleider Mateusz Morawiecki en buitenlandminister Jacek Czaputowicz.

27 reacties

 • Pepijn Dever

  5 jaar geleden
  Hoe zou een extra pijplijn de "greep" op Europa versterken? Je kunt dan toch nog altijd voor LNG van de USA kiezen? Het ziet ernaar uit dat een plotse prijsstijging in het gas niet doorgevoerd kan worden als er een pijp met goedkoper Russisch gas ligt.....let op je portefeuille jongens!!!!
 • Jef Heffens

  5 jaar geleden
  Dat dit wel degelijk een risico is voor de Europese stabiliteit is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Weet dat Rusland in 2008 Georgië was binnengetrokken alleen maar omdat in Geörgie een gaspijpleiding van Azië naar Europa loopt waar Rusland geen vat op had en dat wilden ze omkeren. Het zijn de Amerikanen die de Russen van gedacht heggen doen veranderen want van Europa alleen heeft Poetin geen schrik.
 • Christine Laevers

  5 jaar geleden
  Oké, dan kan Putin (die blijft nog heeel lang) wanneer hij wilt die pijpleiding dicht draaien. Is het dat wat iedereen wilt ? Mij niet gelaten. Ik kook met een gasfles maar als die er niet is, ga ik bij de boer wel mest halen en fix ik iets in elkaar. Bio-gas infrastructuur had er twintig jaar geleden al moeten zijn.
 • raymond van der craen

  5 jaar geleden
  Europe First mister President. Wij hebben uw dure olie niet nodig die kun je alsnog verkopen aan Polen. Waarom trapt Europa steeds in de door de USA opgezette val Rusland te boycotten omwille van Oekraine. Amerika heeft gewoon schrik dat ze afzetgebied verliezen aan Rusland en de EU! Waarom werkt de USA dan nog samen op ruimtevaartgebied?
 • Willy Scholaart

  5 jaar geleden
  waarom naar duitsland?, dan kan europa volledig naar hun pijpen dansen, merkel op kop niet te vertrouwen vanwaar is die ook weer afkomstig.