Van links naar rechts: de Poolse premier Mateusz Morawiecki, de Deense premier Mette Frederiksen en de Poolse president Andrzej Duda bij de inhuldiging van de nieuwe pijpleiding.
Volledig scherm
Van links naar rechts: de Poolse premier Mateusz Morawiecki, de Deense premier Mette Frederiksen en de Poolse president Andrzej Duda bij de inhuldiging van de nieuwe pijpleiding. © ANP / EPA

Polen, Denemarken en Noorwegen huldigen nieuwe gaspijpleiding in: “Einde van Russisch gasmonopolie”

Vertegenwoordigers van de Poolse, Deense en Noorse regeringen hebben de ‘Baltic Pipe’ ingehuldigd. Die nieuwe pijpleiding zal Noors aardgas vervoeren via Denemarken naar Polen. “Het tijdperk van het Russische gasmonopolie loopt op zijn eind, een tijdperk gekenmerkt door chantage, dreigementen en intimidatie”, zo zei de Poolse premier Mateusz Morawiecki bij de symbolische inhuldiging van het nieuwe compressiestation in Goleniów, nabij de Poolse havenstad Szczecin.

  1. Kroaten kunnen vanaf januari  in Europa paspoortvrij reizen, Roemenië en Bulgarije blijven gefrustreerd achter
    7

    Kroaten kunnen vanaf januari in Europa paspoort­vrij reizen, Roemenië en Bulgarije blijven gefrus­treerd achter

    De Europese ministers van Binnenlandse Zaken hebben vandaag het licht op groen gezet voor de toetreding van Kroatië tot de Schengenzone. Dat heeft het Tsjechische voorzitterschap van de Europese Unie gemeld op Twitter. Kroaten kunnen vanaf dan zonder paspoort of andere vereisten reizen tussen de meeste Europese landen. Tot hun grote frustratie moeten Roemenië en Bulgarije nog meer geduld oefenen.