De Russische president Vladimir Poetin kondigde op 21 september de gedeeltelijke mobilisatie aan.
Volledig scherm
De Russische president Vladimir Poetin kondigde op 21 september de gedeeltelijke mobilisatie aan. © via REUTERS

Poetin introduceert nieuwe uitzonderingen om mobilisatiepaniek te beperken

De Russische president Vladimir Poetin heeft meer groepen tijdelijk vrijgesteld van militaire dienst. Nadat Poetin de gedeeltelijke mobilisatie afkondigde op 21 september vluchtten tal van jonge Russische mannen naar buurlanden. Met de nieuwe uitzonderingen die Poetin introduceert, hoopt hij de paniek te beperken.

 1. Minderjarige aangehouden nadat hij schokkende video naar oudere broer van vermoorde Lola (12) stuurt
  Frankrijk

  Minderjari­ge aangehou­den nadat hij schokkende video naar oudere broer van vermoorde Lola (12) stuurt

  In Frankrijk is een minderjarige aangehouden nadat hij een verontrustende video heeft gestuurd naar een van de oudere broers van de vermoorde Lola, het twaalfjarige meisje wiens lichaam midden oktober werd teruggevonden in een reiskoffer in Parijs. De maker van de video werd afgelopen vrijdag ondervraagd en zal in januari terechtstaan voor geweld met voorbedachten rade en het publiekelijk aanzetten tot een misdrijf. Dat meldt de Franse pers.
 2. "Liever dagen vastzitten en grond eten dan vechten voor Poetin": Belgische Rus getuigt over erbarmelijke omstandigheden bij oversteek grens
  PREMIUM

  "Liever dagen vastzitten en grond eten dan vechten voor Poetin": Belgische Rus getuigt over erbarmelij­ke omstandig­he­den bij oversteek grens

  De Belgisch-Russische Timour Khadashev (36) waagde een lange en uitputtende tocht naar de Russisch-Georgische grens om te ontsnappen aan zijn oproepingsbrief. Eenmaal aangekomen, getuigt hij over de erbarmelijke omstandigheden: “Ik voel me een clochard, een wild dier.” Toch blijft Timour standvastig wachten op zijn beurt om hopelijk de grens over te steken. “Ik heb anderhalf jaar oorlog gezien en wil dat niet nog eens meemaken”, getuigt de man die in zijn land van oorsprong Tsjetsjenië al heel wat oorlogsgruwel te verduren kreeg.
 1. Terreurspecialist waarschuwt voor Russische aanslagen in Europa: "België zou redelijk hoog op de lijst van mogelijke doelwitten staan”
  PREMIUM

  Terreurspe­ci­a­list waarschuwt voor Russische aanslagen in Europa: "België zou redelijk hoog op de lijst van mogelijke doelwitten staan”

  Volgens terreurspecialist Colin P. Clarke is de kans dat Rusland naar terreur in Europa grijpt als vergelding voor de steun aan Oekraïne niet onbestaande. “Eerder waren er al dodelijke aanslagen tegen leveranciers van het Oekraïense leger in Oost-Europa”, waarschuwt hij. Wie zat er juist achter die verdachte explosies? En als het zover komt, loopt dan ook België gevaar?