De Russische president Vladimir Poetin (L) en zijn Braziliaanse ambtgenoot Jair Bolsonaro (R).
Volledig scherm
De Russische president Vladimir Poetin (L) en zijn Braziliaanse ambtgenoot Jair Bolsonaro (R). © AFP

Poetin garandeert Bolsonaro levering kunstmest voor de Braziliaanse landbouw

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn Braziliaanse ambtgenoot Jair Bolsonaro telefonisch verzekerd dat Rusland “vastbesloten” is om Brazilië “een ononderbroken toevoer” van kunstmest te garanderen. De meststoffen zijn van cruciaal belang voor de Braziliaanse agrovoedingsindustrie.

 1. ANALYSE. Voor Oekraïne is geen gunstige uitkomst meer mogelijk, zeggen experts: “Het kan enkel nog de verliezen beperken”
  PREMIUM

  ANALYSE. Voor Oekraïne is geen gunstige uitkomst meer mogelijk, zeggen experts: “Het kan enkel nog de verliezen beperken”

  Oekraïens president Zelensky wil tegen het eind van het jaar de oorlog in zijn land beëindigd zien, maar van vredesoverleg met Russisch president Poetin is geen sprake meer. Zal Zelensky zijn zin krijgen? Defensiestrateeg Sven Biscop en professor Internationale Politiek David Criekemans wikken en wegen. “We kunnen er ons beter op voorbereiden dat er geen Russisch gas meer zal zijn”
 2. Russische politie doet inval in huis van protesterende tv-journaliste

  Russische politie doet inval in huis van proteste­ren­de tv-journalis­te

  De Russische politie heeft een inval gedaan in de woning van de televisiejournaliste die wereldberoemd werd door een nieuwsuitzending op de Russische televisie te verstoren met een protest tegen de oorlog in Oekraïne. Ondertussen is ook bekend dat Marina Ovsjannikova, die al herhaaldelijk werd beboet voor haar kritiek op het Russische leger en de Russische invasie, is gearresteerd wegens het “in diskrediet brengen” van het leger. Dat heeft haar advocaat gemeld.
 1. Waarom alarmfase voor gasbevoorrading in Duitsland ook slecht nieuws is voor ons land
  PREMIUM

  Waarom alarmfase voor gasbevoor­ra­ding in Duitsland ook slecht nieuws is voor ons land

  “We moeten nu gas besparen om de winter door te komen”, klinkt het bij de Duitse minister van Economie Robert Habeck. Als eerste Europees land kondigde Duitsland de alarmfase af in het noodplan voor gasbevoorrading. Aanleiding is de verminderde toevoer vanuit Rusland en de vrees dat de kraan binnenkort volledig dichtgaat. Maar hoe zit het in België? Ook voor ons land zijn er gevolgen. “Het grootste risico is dat Duitsland solidariteit vraagt aan z’n buurlanden.”