Russische president Vladimir Poetin en Chinese president Xi Jinping ontmoeten elkaar op 15 en 16 september.
Volledig scherm
Russische president Vladimir Poetin en Chinese president Xi Jinping ontmoeten elkaar op 15 en 16 september. © AP

Poetin en Xi Jinping ontmoeten elkaar volgende week voor het eerst sinds Russische inval

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping ontmoeten elkaar volgende week voor het eerst persoonlijk sinds de Russische inval in Oekraïne eind februari. Dat heeft de Russische diplomaat Andrej Denissov woensdag bekendgemaakt. Het tweetal zal elkaar op 15 en 16 september zien in Samarkand, Oezbekistan.

 1. Europese Commissie wil prijsplafond voor Russisch gas, Poetin: “Geen olie of gas meer als prijsplafond er komt”

  Europese Commissie wil prijspla­fond voor Russisch gas, Poetin: “Geen olie of gas meer als prijspla­fond er komt”

  Rusland zal geen olie of gas meer leveren indien de prijzen geplafonneerd worden. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin woensdag gezegd. Enkele uren later kwam de Europese Commissie met haar voorstellen om de gevolgen van de torenhoge energieprijzen te temperen. Ondanks Poetins dreigementen wil Commissievoorzitter Ursula von der Leyen doorzetten met een prijsplafond voor Russisch gas.
 2. Buurtbewoners zien hoe lichamen van familie en vrienden van straat worden gehaald na Russische aanvallen in Cherson
  Play

  Buurtbewo­ners zien hoe lichamen van familie en vrienden van straat worden gehaald na Russische aanvallen in Cherson

  In Cherson hebben de hulpdiensten na nieuwe Russische luchtaanvallen hun handen vol met het bergen van alle slachtoffers. Nu de Russische troepen opereren vanaf de overkant van de rivier Dnjepr, vreesden Oekraïense militairen voor nieuwe aanvallen. De Russen richten hun aanvallen daarnaast vooral op woonhuizen en bedrijven, waardoor tientallen burgers het slachtoffer zijn geworden. De Oekraïense Lilia Kristenko kijkt toe hoe het lichaam van haar moeder aan de voorkant van haar huis wordt meegenomen: “Ik haat ze, de Russen. Ze hebben de meest waardevolle mensen uit mijn leven weggerukt.”