De Russische president Vladimir Poetin.
Volledig scherm
PREMIUM
De Russische president Vladimir Poetin. © AP

Poetin dreigt gaskraan dicht te draaien vanaf vandaag. Wat is zijn dreigement waard?

Russisch gas moet vanaf april met roebels worden afgerekend, anders worden de leveringen gestopt. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd. Maar wat is zijn dreigement waard? Econoom Johan Albrecht (UGent) en stroomhandelaar Matthias Detremmerie (Elindus) maken zich alvast niet veel zorgen. “Het is een dreigement van iemand die de grip op de situatie verliest”, zegt Detremmerie. “Moest Poetin in het allerslechtste scenario toch de kraan dichtdraaien, zijn we daar vrij goed op voorbereid.”

257 reacties

 • Angelo ledda

  4 maanden geleden
  hoe meer gas ze stockeren hoe duurder het gas zal worden ...China zal met plezier het Russisch gas naar hen laten stromen ...Poetin wacht op het geschikte moment om Europa in een diepe recessie te storten ..
 • Yolande MARIS

  5 maanden geleden
  Enkel de EU is de klos,USA Canada en Australië wrijven weer in de handjes hun wapen industrie bloeit weer,kassa, kassa.En de Navo is terug een machtige instelling geleid door de USA.WIj worden een onbeduidende vazal van hen,nog niet meegekregen dat Biden zijn leger permanent in de EU wil instaleren? Van een invasie gesproken.
 • Jacques-Philippe Leclerc

  5 maanden geleden
  Dirk Delaere; "Als hij de gaskraan dichtdraait, is Rusland een paar dagen later bankroet?" Er zijn 45+ landen die gas kopen van Rusland. China, Pakistan en India kopen zoveel gas als ze maar willen hebben.
 • Dirk Delaere

  5 maanden geleden
  Wij hebben gas nodig ja, maar Putin geeft het nog veel meer nodig dat wij zijn gas kopen! Als hij de gaskraan dichtdraait, is Rusland een paar dagen later bankroet. Hoe gaat hij dan zijn leger onderhouden?
 • Jacques-Philippe Leclerc

  5 maanden geleden
  Rusland is officieel afgesneden van het internationale betaalmiddel, de Dollar. Poetin zet de EU weer netjes schaakmat. Poetin draait de gaskraan dicht, want alle betalingen moet gedaan worden in Roebels. Eerst moeten Euros omgewisseld worden in Amerikaanse Dollars, dan de Almighty Dollar omgewisseld in Roebels in Moscow. En de betaling in Roebels kan beginnen. Eén roebel is ongeveer iets meer dan één cent. Geen Roebels, geen gas. Er is geen enkel EU land, die dit spelletje niet meespeelt...