De Russische oppositieleider Aleksej Navalny.
Volledig scherm
De Russische oppositieleider Aleksej Navalny. © AP

Poetin-criticus Navalny zit al een jaar vast: “Ik heb nergens spijt van”

De Russische oppositieleider en Kremlin-criticus Aleksej Navalny zit intussen al een jaar gevangen, maar heeft nergens spijt van. "Ik heb het gedaan, ik heb er geen seconde spijt van", zegt Navalny op sociale media over zijn strijd tegen het Kremlin en zijn terugkeer naar Rusland, nadat hij in Duitsland had hersteld van een gifaanval. "Na een jaar gevangenis, zeg ik jullie wat ik naar hen (die me toen steunden) in de rechtszaal heb geroepen: wees niet bang.”

 1. IN BEELD. Oekraïense jongeren in Kiev nemen deel aan tatoeage-marathon om geld voor leger in te zamelen

  IN BEELD. Oekraïense jongeren in Kiev nemen deel aan tatoeage-marathon om geld voor leger in te zamelen

  In een verlaten fabriek in de Oekraïense hoofdstad Kiev hebben lokale tattoo-artiesten de afgelopen zeven weken een wekelijkse tatoeage-marathon georganiseerd. Dat doen ze om geld in te zamelen voor het Oekraïense leger, dat sinds de start van de oorlog op 24 februari de meedogenloze strijd tegen de Russen aangaat. In totaal heeft het initiatief al 270.000 Oekraïense grivna (zo’n 8.566 euro) opgeleverd. De meeste klanten kiezen voor symbolische ontwerpen, waarmee ze de liefde en steun voor hun vaderland willen uitdrukken.
 1. “De gevangenen leven daar niet, ze bestaan gewoon”: deze psychologische martelingen en vernederingen staan Navalny te wachten in berucht strafkamp
  PREMIUM

  “De gevangenen leven daar niet, ze bestaan gewoon”: deze psychologi­sche martelin­gen en vernederin­gen staan Navalny te wachten in berucht strafkamp

  Het hoofd van Aleksei Navalny zou al kaalgeschoren moeten zijn want dat is normaal het eerste wat nieuwe gevangenen overkomt bij aankomst in IK-2 in Pokrov, een van Ruslands beruchtste strafkolonies. Contact met de buitenwereld is amper mogelijk: “Het is daar volkomen wetteloos. Ze zullen je breken. Daar gebeuren al heel lang slechte dingen.”
 2. Poolse president beschuldigt Duitse regering van woordbreuk over pantservoertuigen

  Poolse president beschul­digt Duitse regering van woordbreuk over pantser­voer­tui­gen

  De Poolse president Andrzej Duda heeft de Duitse regering ervan beschuldigd dat die haar belofte niet nagekomen is over de levering van pantservoertuigen aan zijn land. Duda kwam in een interview met tv-zender Die Welt, in de marge van het Wereld Economisch Forum (WEF) in Davos, terug op een belofte van Berlijn om pantservoertuigen te leveren. Polen zou daarmee pantservoertuigen kunnen vervangen die het aan Oekraïne leverde. "Ze zijn die belofte niet nagekomen", zei Duda. "En eerlijk: we zijn daarover heel ontgoocheld."