Peter R. de Vries schreef afscheidsbrief voor zijn kinderen: “Inhoud werd voortdurend geüpdatet”
De zoon van Peter R. de Vries heeft in het Nederlandse tv-programma RTL Boulevard voor het eerst openhartig gesproken over de moord op zijn vader. Royce haalde herinneringen op aan de misdaadjournalist en vertelde over de emotionele dagen tussen de aanslag en het overlijden. Hij maakte ook bekend dat zijn vader een afscheidsbrief geschreven had, die voortdurend geüpdatet werd. “We mochten ‘m pas openmaken als hem iets zou zijn overkomen”, klonk het. Er stonden persoonlijke dingen in, maar ook bijvoorbeeld welke muziek gedraaid moest worden op zijn begrafenis.
In het kantoor van zijn vader deed Royce de Vries zijn verhaal. “Het was in het begin heel confronterend om hier te zijn, om in een leeg kantoor te stappen. Iedere dag kwam hij normaal gesproken binnenlopen tegen lunchtijd. Als ik nu in mijn kantoor zit, is het alsof nog ieder moment de deur kan openzwaaien.”
(lees verder onder de foto)
Het verdriet is anderhalve maand na het overlijden van zijn vader nog steeds enorm. “Het gemis ook. Het onwerkelijke houdt ons nog steeds een beetje op de been. Eigenlijk kunnen we het nog steeds niet geloven.”
“Schrik is enorm”
Royce herinnert zich nog perfect hoe het er op de dag van de aanslag aan toeging. “Ik was thuis aan het werk. Rond 19.40 uur werd ik gebeld door (advocaat en goede vriend; nvdr) Peter Schouten. Hij had opgevangen dat mijn vader neergeschoten was. De schrik is enorm als je zoiets hoort, maar er was op dat moment nog niet veel duidelijk. Je gaat natuurlijk meteen op onderzoek uit. Is het daadwerkelijk gebeurd en hoe erg is het? Ik ben meteen als een gek gaan bellen. Al vrij snel werd duidelijk dat het heel ernstig was.”
Op dat moment moest Royce de familie en de partner van zijn vader informeren. “In het ziekenhuis zag ik overal gemaskerde agenten met automatische wapens staan en dan word je in de familiekamer gezet. Daar zit je dan met heel veel onzekerheid.” Hij noemt de tijd in het ziekenhuis “heel dierbaar”. “We hebben hem nog gezien en aan zijn bed kunnen zitten. Hij had ook meteen op straat overleden kunnen zijn.”
Shirt
Twee dagen na de aanslag ging Royce naar het kantoor van zijn vader. “Ik heb toen het shirt van Nicky Verstappen (de elfjarige jongen die verkracht en dood achtergelaten werd door Jos Brech; nvdr) meegenomen. Mijn vader heeft ooit aangegeven dat het shirt altijd bij hem moest zijn. Dat heeft toen bij hem op de ziekenhuiskamer gehangen.” Peter R. de Vries heeft zich jarenlang voor die zaak ingezet.
De bloemenzee die bij de plek van de aanslag ontstond, raakte de familie. “We vonden het heel belangrijk om naar die plek te gaan. Het doet ongelooflijk veel dat mensen de moeite doen om daar iets achter te laten. Zelfs krentenbollen. Dat heeft mij heel erg geraakt omdat mijn vader daar ook wel iets mee had.”
“Er lag geen goed systeem klaar”
Royce leefde niet in angst sinds zijn vader de kroongetuige in het proces tegen de gevreesde drugscrimineel Ridouan Taghi bijstond. Dat hem iets zou overkomen, was wel zijn grootste nachtmerrie.
Over de manier waarop het Openbaar Ministerie de zaak aanpakte, is hij niet te spreken. “Het steekt me vooral dat er niet meteen een goed systeem klaar lag. Iedereen in de omgeving van de kroongetuige had veilig moeten kunnen leven. Ik heb heel sterk de indruk - en dan druk ik me voorzichtig uit - dat daar helemaal geen rekening mee is gehouden.”
Volgens Royce wilde zijn vader inderdaad geen persoonsbeveiliging, maar liepen er wel gesprekken over andere maatregelen. “Voor hem was het een onwerkbare situatie. Het was heel moeilijk. Je moet je agenda een week van tevoren delen. Mijn vader vond het belangrijk dat hij gewoon zomaar kon gaan fietsen. Met persoonsbeveiliging raak je die vrijheid kwijt.”
Speech
Royce is blij met het afscheid dat ze zijn vader hebben gegeven. “Ik denk dat we daar heel goed in geslaagd zijn. Maar zo'n dag zelf gaat in een roes aan je voorbij. Ik kon niet geloven dat ik daar op de uitvaart van mijn vader zat. Ik vond het heel belangrijk om te speechen, maar het is natuurlijk ontzettend moeilijk om in tien minuten uit te leggen wat mijn vader voor mij betekend heeft.”
Het schrijven van de speech werd een worsteling. “Ik ben advocaat en moet dus vaak stukken schrijven, maar dit was de moeilijkste opgave ooit. Ik overlegde vaak met mijn vader, dit was de eerste keer dat ik dat niet kon doen. Ik had de speech graag aan hem willen voorleggen.”
Nicky Verstappen
Nog even terug naar de zaak-Brech: de man werd veroordeeld tot 12 jaar en 6 maanden cel voor de verkrachting van de 11-jarige Nicky Verstappen. Dat hij het kind opzettelijk heeft vermoord, is volgens de rechtbank niet bewezen. “Maar zijn dood is wel het gevolg van het misbruik”, luidde de conclusie.
Verstappen werd in 1998 dood teruggevonden in Nederlands Limburg. Pas in 2018, twintig jaar na de moord, kwam er een doorbraak in de zaak. Zowel Brech als het OM tekende echter hoger beroep aan.
Royce liet weten dat hij de ouders van Nicky vrijdag zal vergezellen tijdens die zitting. “Ik ga mee om Berthie en Peter steun te bieden. Ik ben mijn vader niet en ik heb niet de illusie dat ik hem kan vervangen. Dat kan helemaal niemand. Maar ik weet dat deze zaak voor hem heel belangrijk was.” Het is niet duidelijk of Royce de ouders van Nicky structureel gaat bijstaan.
Bekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
De kans op overstromingen voor je nieuwe woning correct inschatten? Deze nieuwe G- en P-scores helpen je op weg
Wie vastgoed verkoopt of verhuurt, is verplicht om preciezere informatie te verstrekken over de overstromingsgevoeligheid van de woning. Die informatieplicht is er al tien jaar, maar werd in januari verstrengd. Het overstromingsrisico wordt voortaan opgesplitst in een G-score voor het gebouw en een P-score voor het perceel. Bouwsite Livios zocht uit wat er precies veranderd is. -
Tientallen doden bij aardverschuivingen door noodweer in zuiden Peru
In het zuiden van Peru zijn zeker 36 mensen om het leven gekomen bij aardverschuivingen na zware regenval. Twintig anderen zijn gewond geraakt. Volgens de autoriteiten, die waarschuwen dat het dodental verder kan oplopen, worden nog twee mensen vermist. -
Verenigd Koninkrijk
Kaylea (16) overleed aan obesitas door verwaarlozing, ouders schuldig aan doodslag: “Ze leefde in dierlijke omstandigheden”
In Wales is een 45-jarige man schuldig bevonden aan de dood van zijn 16-jarige dochter. Het slachtoffer, Kaylea Titford, werd in oktober 2020 dood aangetroffen in haar woning. Volgens de politie leefde de tiener, die in een rolstoel zat, in omstandigheden die “zelfs voor een dier ongeschikt waren”. Kaylea’s moeder, de 40-jarige Sarah Lloyd-Jones, gaf in december al toe dat ze haar dochter ernstig verwaarloosde. Maar vader Alun Titford (45) bleef dat tot nu toe ontkennen. -
-
Jobat
Zoveel verdien je in marketing en communicatie: een overzicht van de lonen en de extralegale voorwaarden
Honderden vacatures in de marketing en communicatie wachten momenteel op talent ter invulling. Het aantal openstaande jobs in deze sector blijft ook stijgen. Jobat.be zocht uit naar wie er exact gezocht wordt en wat je als marketing- en communicatieprofessional mag verwachten aan het einde van de maand. -
PREMIUM
Bang afwachten voor Belgen met familie in rampgebied: “Mijn twee ooms zijn vermist. Niemand weet of ze nog leven”
Zo’n 250 Belgen verblijven volgens Buitenlandse Zaken in de getroffen regio’s in Turkije en Syrië. Of er onder hen slachtoffers zijn, is nog niet duidelijk. Ook landgenoten met familie in het rampgebied wachten met een bang hart af. “Elke tien minuten stuur ik mijn zus een bericht, maar ze is niet meer bereikbaar. De schrik is immens”, vertelt Taher (30). -
Independer
Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangende zon: wie is er dan aansprakelijk?
Deze week mogen we flink wat zon verwachten. Dat doet deugd, maar het levert ook extra risico's op wanneer je de baan op moet. Immers, de zon hangt tijdens de winterperiode laag, wat de zichtbaarheid tijdens het autorijden serieus bemoeilijkt. Een kop-staartbotsing is dan snel gebeurd. Bepalen wie aansprakelijk is voor de schade kan dan moeilijk zijn. Independer.be zet daarom vier mogelijke botsingen - en hun gevolgen - op een rij. -
KIJK. Vermeende partner van Poetin noemt Russische media “belangrijk oorlogswapen”
Alina Kabajeva (39), de vermeende vriendin van Vladimir Poetin, spreekt zelden, maar heeft nu toch eens van zich laten horen. Ze had het in een speech over de Russische staatsmedia die de functie hebben van “een oorlogswapen, net zo belangrijk als een Kalasjnikov”.