De bestorming van het Capitool op 6 januari vorig jaar.
Volledig scherm
De bestorming van het Capitool op 6 januari vorig jaar. © BELGAIMAGE

Peiling: meerderheid Amerikanen vreest ineenstorting van democratie

Een grote meerderheid van de Amerikanen beschouwt politieke instabiliteit als de grootste bedreiging voor de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een peiling die woensdag is vrijgegeven. Een meerderheid van de ondervraagde Amerikanen geeft aan te vrezen dat de democratie in het land zou kunnen "instorten”. De peiling bevestigt de diepe verdeeldheid in het land, een jaar nadat aanhangers van voormalig president Trump het Capitool bestormden.

 1. Eén jaar na bestorming Capitool: hoe is het nog met Donald Trump? “Als hij zich kandidaat stelt, kan hij opnieuw president worden”
  PREMIUM

  Eén jaar na bestorming Capitool: hoe is het nog met Donald Trump? “Als hij zich kandidaat stelt, kan hij opnieuw president worden”

  Een jaar geleden werd het Capitool bestormd. Amerika was in shock, ook de Trump-fans. Het leek het begin van het einde van Trumps rijk: verguisd en veracht zou hij worden. Niets blijkt minder waar. “Als hij zich opnieuw kandidaat stelt, moet hij au sérieux worden genomen. Hij kan de verkiezingen winnen”, zegt Amerika-kenner Bart Kerremans.
 2. Biden in speech één jaar na bestorming Capitool: “De weg vooruit is om de waarheid te erkennen en ernaar te leven”

  Biden in speech één jaar na bestorming Capitool: “De weg vooruit is om de waarheid te erkennen en ernaar te leven”

  De Amerikaanse president Joe Biden heeft vandaag in zijn toespraak ter herdenking van de bestorming van het Capitool Amerikanen opgeroepen politiek geweld in het land niet te tolereren. Hij legt de verantwoordelijkheid voor de bestorming volledig bij zijn voorganger Donald Trump. Hij “creëerde een web van leugens over de verkiezingen” omdat hij zijn eigenbelang belangrijker vindt dan de belangen van zijn land, aldus Biden. Biden benadrukte dat Trump de eerste president in de geschiedenis was die zich heeft verzet tegen een vreedzame overdracht van de macht. Trump noemt Bidens speech vandaag “politiek theater”.