Peiling: meerderheid Amerikanen vreest ineenstorting van democratie
Een grote meerderheid van de Amerikanen beschouwt politieke instabiliteit als de grootste bedreiging voor de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een peiling die woensdag is vrijgegeven. Een meerderheid van de ondervraagde Amerikanen geeft aan te vrezen dat de democratie in het land zou kunnen "instorten”. De peiling bevestigt de diepe verdeeldheid in het land, een jaar nadat aanhangers van voormalig president Trump het Capitool bestormden.
Volgens een onderzoek van de Universiteit van Quinnipiac is 76 procent van de ondervraagden van mening dat politieke instabiliteit de grootste bedreiging voor het land vormt, tegenover slechts 19 procent die vooral de landen die vijandelijk tegenover de VS staan vreest.
Het meest bezorgd zijn militanten of sympathisanten van de Democraten (83 procent tegenover 66 procent bij Republikeinen) en 18- tot 34-jarigen (80 procent).
Voorts vreest 58 procent van de ondervraagden een "ineenstorting" van de democratie, tegenover 37 procent die de democratie stevig genoeg acht om de diepe verdeeldheid in de Amerikaanse samenleving te overwinnen. Huidig president en Democraat Joe Biden, die op 20 januari vorig jaar beloofde het land te "verzoenen" na de ambtstermijn van Donald Trump, lijkt te hebben gefaald: 53 procent van de Amerikanen is van mening dat de verdeeldheid de komende jaren zal verergeren, ten opzichte van slechts 13 procent die een verbetering voorspelt.
De opiniepeiling, die werd gehouden bij 1.313 Amerikaanse volwassenen tussen 7 en 10 januari (met een foutenmarge van 2,7 procentpunten), bevestigt andere recente peilingen.
Aanval op Capitool
Twee derde van de Amerikanen geloofde begin januari dat de aanval op het Capitool door aanhangers van Donald Trump een teken was van toenemend politiek geweld en dat de Amerikaanse democratie nog steeds bedreigd wordt een jaar na de feiten. Dat bleek uit een peiling van CBS News.
De ernst van de historische aanval op de ‘tempel van de Amerikaanse democratie’ wordt echter geminimaliseerd door 44 procent van de ondervraagden van de Quinnipiac-peiling, die zegt dat het er "te vaak over gaat" en dat ze de aanval "achter zich willen laten". In augustus 2021 was dat nog 38 procent.
Biden onpopulair
Uit de peiling blijkt ook dat Biden op dit moment erg onpopulair is, met slecht 33 procent die hem gunstig gestemd is, ten opzichte van 36 procent in november. Een meerderheid van de kiezers is niet tevreden met zijn aanpak van Covid-19, de economie en het buitenlands beleid.
49 procent van de ondervraagden vindt dat het beleid van zijn regering het land verdeelt, 42 procent vindt dat het het land verenigt. De volksvertegenwoordigers in het Congres slaan ook een modderfiguur: 62 procent van de Republikeinen en 59 procent van de Democraten worden ongunstig beoordeeld.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Meer opbergruimte nodig? Interieurarchitect Bart Appeltans verklapt 8 oplossingen
Boeken, gezelschapspelletjes, dekentjes, laptops, gsm-laders… Heb jij ook genoeg van rondslingerende spullen in huis? Wie niet veel opbergruimte heeft, moet slim zijn. Bart Appeltans van interieur- en architectenbureau Sfar en bekend als interieurarchitect bij ‘Blind Gekocht’ onthult aan bouwsite Livios acht originele manieren om extra opbergruimte te creëren. -
PREMIUM
Eén jaar na bestorming Capitool: hoe is het nog met Donald Trump? “Als hij zich kandidaat stelt, kan hij opnieuw president worden”
Een jaar geleden werd het Capitool bestormd. Amerika was in shock, ook de Trump-fans. Het leek het begin van het einde van Trumps rijk: verguisd en veracht zou hij worden. Niets blijkt minder waar. “Als hij zich opnieuw kandidaat stelt, moet hij au sérieux worden genomen. Hij kan de verkiezingen winnen”, zegt Amerika-kenner Bart Kerremans. -
Biden in speech één jaar na bestorming Capitool: “De weg vooruit is om de waarheid te erkennen en ernaar te leven”
De Amerikaanse president Joe Biden heeft vandaag in zijn toespraak ter herdenking van de bestorming van het Capitool Amerikanen opgeroepen politiek geweld in het land niet te tolereren. Hij legt de verantwoordelijkheid voor de bestorming volledig bij zijn voorganger Donald Trump. Hij “creëerde een web van leugens over de verkiezingen” omdat hij zijn eigenbelang belangrijker vindt dan de belangen van zijn land, aldus Biden. Biden benadrukte dat Trump de eerste president in de geschiedenis was die zich heeft verzet tegen een vreedzame overdracht van de macht. Trump noemt Bidens speech vandaag “politiek theater”. -
-
16
Turkije onderhandelt met Rusland en Oekraïne over export graan
Turkije onderhandelt met zowel Rusland als Oekraïne over de hervatting van de export van Oekraïens graan, meldt een Turkse functionaris. De gesprekken gaan over het openen van een corridor via Turkije. -
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”
-
Mannelijke tv-presentatoren in Afghanistan bedekken hun gezicht om vrouwelijke collega’s te steunen
De Taliban heeft in Afghanistan vrouwelijke televisiepresentatoren verplicht om hun gezicht te bedekken. Dit leidde tot protest van de vrouwelijke televisiegezichten, maar ook hun mannelijke collega’s staan aan hun zijde. Heel wat presentatoren dragen nu een mondmasker op televisie om te laten zien dat ze het niet eens zijn met de nieuwe regelgeving. -
Vlak na schooldrama Texas: Donald Trump en Texaanse gouverneur te gast op bijeenkomst Amerikaanse wapenlobby
De Amerikaanse oud-president Donald Trump zal dit weekend spreken op de jaarlijkse conferentie van de Amerikaanse wapenlobbyist NRA, vlak na de schietpartij in een Texaanse basisschool. Ook de gouverneur van Texas, de Republikein Greg Abbott, staat op de gastenlijst, zo schrijven The Washington Post en The Insider woensdag.