Paus Franciscus spreekt het Vaticaanpersoneel toe voor zijn kerstboodschap.
Volledig scherm
Paus Franciscus spreekt het Vaticaanpersoneel toe voor zijn kerstboodschap. © Photo News

Paus waarschuwt Vaticaanpersoneel dat er een 'elegante duivel' onder hen schuilt

Paus Franciscus waarschuwde donderdag het personeel van het Vaticaan om op te passen voor de duivel die onder hen schuilt. Hij zei dat het gaat om een “elegante demon” die werkt in mensen die sterk gelovig zijn. Franciscus gebruikte zijn jaarlijkse kerstgroet om de kardinalen, bisschoppen en priesters die in de Heilige Stoel werken opnieuw duidelijk te maken dat zij zeker niet onberispelijk zijn en in feite bijzonder kwetsbaar zijn voor het kwaad.

16 reacties

 • Eddy DESMET

  3 maanden geleden
  De nieuwe "Heilige Drievuldigheid" is : geld, drugs en seks. Heel wat mensen zijn er geweldig door bezeten en vooral jongeren laten er zich door meeslepen. Het zijn drie gevaarlijke tendensen, die jammer genoeg talrijke slachtoffers teweegbrengen en waaraan niet onmiddellijk een halt kan voor ingeroepen worden ...
 • Dirk Mertens

  3 maanden geleden
  Mijn maag keert iedere keer weer wanneer ik 'de kerk' zie met alle bling-bling. Als Jezus al ooit geleefd heeft is dat het allerlaatste wat hij wilde zien. Weg met die gouden toeters en bellen. Hoog tijd voor nog eens een hele grote tempelreiniging.
 • Catherine Mistiaen

  3 maanden geleden
  Lucifer is een figuur die we enkel nog kennen uit Vondel. Paus Franciscus (beste paus ooit) durft het kwaad benoemen, zoals het is. Met de nodige zelfkritiek. Geloof het of niet, maar het is onder ons allen, gewiekst en sluw. Niet alleen in de vorm van oorlogen maar ook in de vorm van aantrekkelijke verlokkingen, zoals gokken, alcohol, drugs, verkeerde seks, bedrog, leugens, twijfel en onrust.
 • Jurgen Vermaut

  3 maanden geleden
  De man heeft geen ongelijk. En ik denk dat zijn visie hierop eigenlijk ook juist is voor elk van ons. Allemaal laten we ons wel eens verleiden tot het elegante kwaad die we vaak niet herkennen.
 • Fawzi Andolsi

  3 maanden geleden
  Nu horen we het van de Paus, en gelijk heeft hij.