Parlement wil Europese verkiezingen met transnationale lijsten en 'Spitzenkandidaten'
Bij de volgende Europese verkiezingen moeten alle stemgerechtigde EU-burgers twee keer hun stem kunnen uitbrengen: een keer om Europarlementsleden uit hun eigen kieskring te verkiezen en een keer om 28 extra volksvertegenwoordigers te verkiezen die opkomen op transnationale lijsten, in alle EU-landen tegelijk dus. Dat vindt althans het Europees Parlement.
Het was de commissie Constitutionele Zaken van het parlement die gisteren en vandaag stemde over een ontwerp voor een nieuwe Europese kieswet. In een resolutie voegde de commissie eraan toe dat wat haar betreft over twee jaar opnieuw met Spitzenkandidaten wordt gewerkt. Beide teksten werden goedgekeurd met 19 stemmen voor en 9 tegen.
Transnationale kieslijsten
Het opvallendste element - alhoewel niet nieuw - is de vraag naar de creatie van transnationale kieslijsten. Die moeten in tegenstelling tot de nationale lijsten in alle EU-landen tegelijk aan de kiezers voorgelegd worden en tot de verkiezing van 28 extra Members of the European Parliament (MEP’s) leiden. In de grootste lidstaten zou met een kiesdrempel van 3,5 procent worden gewerkt. Het parlement wil vermijden dat kleine landen een electoraal nadeel ondervinden.
Het zijn de verschillende Europese politieke families, maar ook andere samenwerkingsverbanden van nationale partijen en kiezersverenigingen die zulke transnationale lijsten moeten kunnen neerleggen. De parlementscommissie wil ook dat partijen die het voorzitterschap van de Europese Commissie ambiëren, op die lijsten hun kandidaat-voorzitter naar voren schuiven.
Spitzenkandidatensysteem krijgt een knauw
Het hele Spitzenkandidatensysteem kreeg in 2019 een knauw toen met Ursula von der Leyen de Duitse minister van Defensie tot Commissievoorzitter gebombardeerd werd, maar het idee kreeg met de vorming van de Duitse regering eind vorig jaar opnieuw de wind in de zeilen. De Groenen haalden het recht binnen om de volgende Duitse eurocommissaris te benoemen. Als von der Leyen, die tot de Europese Volkspartij behoort, een tweede mandaat wil binnenhalen, zal ze als Spitzenkandidaat met de Europese Volkspartij (EVP) de Europese verkiezingen moeten winnen, klonk het in november bij de voorstelling van het regeerakkoord.
Wellicht zal de voltallige plenaire vergadering van het Europees Parlement in mei over de kieswetgeving en de herintroductie van de Spitzenkandidaten stemmen. De Raad beslist evenwel mee, dus het laatste woord over de organisatie van de volgende Europese verkiezingen is nog niet gezegd. De parlementsleden willen overigens dat in alle landen op 9 mei - Europadag - naar de stembus gegaan wordt. In 2024 is dat een donderdag.
Volgens het Spaanse Europarlementslid Domenec Ruiz Devesa zullen de voorgestelde hervormingen aanleiding geven tot een "pan-Europees politiek debat", dat kiezers verder doet kijken dan hun nationale belangen. "Deze hervormingen moeten ook het Spitzenkandidaatproces in steen beitelen door kiezers een tweede stem te geven om leden te kiezen uit een Unie-brede lijst die op het vlak van geografie en gender in evenwicht is", zegt de sociaaldemocraat.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Drie nieuwe advocaten sluiten rijtje van controversiële juristen aan Trumps zijde
Ex-president Donald Trump versleet de voorbije jaren advocaten aan ijltempo. De raadsmannen en -vrouwen moeten hem voortdurend bijstaan in hachelijke situaties en Trump geeft zelf toe dat het geen gemakkelijke taak is. “Ik zeg soms tegen een advocaat: ‘Weet je zeker dat je me wilt vertegenwoordigen? Ik denk dat je een fout maakt. Waar heb je het voor nodig?” vertelde hij maandag op Fox News. Zijn nieuwe juridische team sluit zich nu aan bij het bonte gezelschap Trump-advocaten waarmee we de voorbije jaren mochten kennismaken. -
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
Spaargids.be
Hoe veilig zijn jouw centen bij de bank? En wat met buitenlandse instellingen?
De bankensector kan nog niet meteen opgelucht ademhalen na de noodovername van Credit Suisse. Het aandeel van Deutsche Bank zakt vandaag namelijk met 13 procent. Ook andere Europese banken noteren deze voormiddag verliezen. Hoe veilig is je geld op de bank, indien deze trend zich blijft verder zetten? Spaargids.be zocht het voor je uit. -
-
Groenen steunen Ursula von der Leyen officieel niet
De groene fractie in het Europees Parlement zal de voordracht van Ursula von der Leyen als kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie niet steunen. Dat hebben fractieleiders Philippe Lamberts en Ska Keller vanavond meegedeeld na een hoorzitting met de Duitse kandidate. -
PREMIUM
Zo ging het eraan toe achter de schermen van de EU-top
Eén voor een werden de Spitzenkandidaten voor topposities bij de EU uit de wedstrijd gereden. En kwamen er totaal onverwachte namen in hun plaats. Hoe kon dat? -
PREMIUM
Ook Juncker is niet blij met zijn opvolgster
De nominatie van Ursula von der Leyen voor het voorzitterschap van de Europese Commissie blijft op kritiek stuiten. "Dit was niet erg transparant", zegt Jean-Claude Juncker, de huidige commissievoorzitter. -
Klaar voor de lente? Dit zijn de 3 grootste tassentrends voor dit seizoen
De lente is in het land. Tijd om je wintergarderobe in te ruilen voor een zonnigere kleerkast. Een nieuwe handtas fleurt je outfit instant op. Benieuwd naar de tassentrends dit seizoen? Die beloven veel goeds. Van handtassen zo fluffy als een kussen tot héél veel glitters: dit zijn de drie opvallendste lententrends.